Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Kuzminová vyhrala šprint v Ruhpoldingu a dosiahla 15. triumf kariéry

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová oslavuje na pódiu zlatú medailu za víťazstvo v šprinte žien na 7,5 km v 5. kole Svetového pohára v nemeckom Ruhpoldingu. Foto: TASR - Michal Svítok

V bavorskom stredisku predviedla perfektnú streľbu i rýchle nohy, v cieli mala čas 19:15,1 min a pred druhou Taliankou Lisou Vittozziovou náskok 11,5 s. Na 3. mieste skončila Švédka Hanna Öbergová.

Ruhpolding 17. januára (TASR) - Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová zvíťazila vo štvrtkovom šprinte žien na 7,5 km 5. kola Svetového pohára a pripísala si druhý triumf v sezóne. V bavorskom Ruhpoldingu predviedla perfektnú streľbu i tradične rýchle nohy, v cieli mala čas 19:15,1 min a pred druhou Taliankou Lisou Vittozziovou náskok 11,5 s. Na treťom mieste skončila Švédka Hanna Öbergová (+29,1 s). Paulína Fialková finišovala po jednej chybe na strelnici na 14. mieste.

Kuzminová si vybojovala premiérové víťazstvo v prebiehajúcom ročníku SP pred Vianocami v Novom Meste na Morave, keď sa presadila v pretekoch s hromadným štartom, teraz pridala druhé v šprinte. Celkovo ich má v kariére na konte pätnásť. Kuzminová vbehla do cieľa a bolo zrejmé, že ju len ťažko z trónu niekto vyhodí. Prvé pocity sa týkali najmä jej bezchybného výkonu. "Som rada, že sa mi darilo na strelnici a potvrdila som presnú trefu z Oberhofu zo štafiet," povedala pre TASR tesne do dobehnutí. "Na každej jednej rane som sa napracovala, no vystrelila som nuly, aj keď boli pomalšie, a veľmi ma tešia. Štartovala som v prvej skupine, počkám si na ďalšie súperky, či ma ohrozia," povedala s dávkou opatrnosti v hlase, keď preteky boli len v prvej polovici.

"Nasťa" triafa terče s istotou a strelecká forma začína kulminovať: "Aspoň vidím výsledok toho, na čom som dlhodobo pracovala. Teraz nielen strieľam, ale aj triafam. V nedeľu na mňa čaká mass štart a ten považujem za niečo lepšie ako stíhačku, ktorá v programe v Ruhpoldingu nie je. Takže nejakú ľútosť za ňou necítim."

Trate v Ruhpoldingu Anastasii ulahodili: "Boli ešte lepšie ako deň predtým. Bála som sa, že ich muži štartujúci pred nami rozbijú, ale boli dobré. Ruhpolding ma po tejto stránke veľmi potešil. Toto stredisko nie je také, že vbehnete do náručia divákov, aj keď na strelnici boli diváci dosť blízko. Tu sa zhromaždili len na jednej strane, takže to bolo o čosi príjemnejšie a mohli ste sa sústrediť na vlastnú prácu."

Kuzminová sa vďaka premiérovému triumfu v biatlonovej "Mekke" posunula na štvrté miesto v celkovom poradí SP, na konte má 387 bodov. Prvá je so 476 bodmi Talianka Dorothea Wiererová, druhá je jej krajanka Vittozziová (450), tretiu priečku si udržala Paulína Fialková (401). V šprinte sa Kuzminová posunula na tretiu priečku (180 b), keď preskočila Fialkovú (169). Prvé dve miesta patria Vittozziovej (220) a Wiererovej (201).

Tridsaťštyriročná slovenská reprezentantka vybehla na trať s číslom 24. V ideálnych poveternostných podmienkach utvorila po prvej streleckej položke najlepší čas najprv Anais Chevalierová, ktorú onedlho vystriedala Vittozziová. Kuzminová dobehla na ležku s najlepším časom a po rýchlej a presnej streľbe ju opustila takisto ako prvá s náskokom 6,1 s pred Taliankou. Vedúcu pozíciu už z rúk do konca pretekov nepustila. Aj na stojke ukázala pevnú ruku, len pred posledným výstrelom sa dlhšie nadýchla. V zostávajúcich kilometroch si strážila pozíciu a do cieľa prišla s náskokom 11,5 s pred Vittozziovou.

Pre slovenskú biatlonistku Anastasiu Kuzminovú sa stal Ruhpolding na jej obdivuhodnej kariére dosť zásadný. Presvedčila sa, že aj v Chiemgau aréne môže víťaziť, pretože dosiaľ v tomto bavorskom stredisku nikdy nestála na stupňoch.

Kuzminová vzbudila okolo seba veľkú úctu. "V tejto sezóne, ak bude posledná v mojej kariére, som bola sama zvedavá, či mi doprajú všetky strediská dobré umiestenie a zdá sa, že som na dobrej ceste, Oberhof a Ruhpolding mi vyšli v ústrety," spokojne skonštatovala. "Na mojej tvári pred štartom sa nedalo nič čítať, no prekvapí vás, pred začiatkom nástrelu sa mi stalo, že som neprešla kontrolou, odpor spúšte nespĺňal predpísanú normu. Bola som trochu v strese, lebo nástrel sa už začal a ja som stále riešila zbraň. Už som v biatlone veľa rokov a takéto niečo sa mi nestalo, a trochu som sa vykoľajila. Možno aj vďaka tomu, keď som sa v novej situácii absolútne skoncentrovala, som spoľahlivo zastrieľala."

Streľba i beh v harmonickej súvislosti do seba dokonale zapadali: "Hovorí sa, že najlepšie na trati a najlepšie na strelnici sa rovná víťazstvu a ja tejto rovnici verím. No a čo s takouto formou? Budem ju udržiavať. Po 'sveťákoch' však budem musieť trochu využiť pauzu na oddych, regeneráciu, telo nie je stroj a potrebuje nielen záťaž, ale aj oddych. V marci dúfam, že chytím opäť novú vlnu. Moja regenerácia spočíva v rôznom cvičení, vo fyzioterapii a deťoch, pri nich sa doma najlepšie zregenerujem. Tu síce nie sú, ale je to údel športovca a moja veľká obeta."

Tomáš Kos, strelecký tréner Kuzminovej, je našťastnejší vtedy, keď terčíky padajú jedna radosť: "Obe čisté položky u Nasti boli potrebné, ináč sa dnes nedalo vyhrať. Aj súperky sa snažili a dobre bežali, takže kľúč k úspechu bol jasný. Nasťa už v Oberhofe v štafetách neurobila streleckú chybu, mala trochu neistý vstup do sezóny v polohe ležmo, no postupom času dostala do seba istotu a potrebuje už len si to potvrdzovať v pretekoch. Darí sa jej, podľa mňa bude istota stúpať. Treba len zdravie, to je najdôležitejšie, zachovať si pohodu, aby hlava bola stopercentne pripravená."

Z ďalších mali dobre rozbehnuté preteky Nórka Marte Olsbu Röiselandová i Wiererová, no o pódium ich pripravila zhodne jedna chyba. Tú urobila aj ďalšia Slovenka na štarte Paulína Fialková, ktorá minula tretí terč na ležke, stopercentné to nebolo ani bežecky a obsadila 14. miesto so stratou 1:03,0 min na svoju krajanku.

Jej sestra Ivona Fialková spravila tri chyby (2-1) a s mankom 2:22,5 min obsadila 62. miesto, Terézia Poliaková prišla do cieľa po dvoch streleckých chybách (1-1) na 91. priečke (+3:22,4 min).

Aj Paulína Fialková rozvášnila divákov. Po prechádzajúcich výsledkoch ju diváci rešpektujú, síce 14. priečka ju úplne neuspokojila, no opäť stúpa nahor: "Myslela som si, že sa mi bude bežať lepšie, žiaľ prvé kolo naznačilo, že ešte top formu nemám, ale strelecky, s jednou chybou na ležke, môžem byť spokojná. Na jednoduchej strelnici však aj táto chybička veľmi zavážila a dosť mrzí. Nebol takmer žiadny vietor a ja neviem, kde som chybu urobila. Na stojke som sa snažila polohu ustáť, aj napriek dlhšiemu času, a mohla som v poslednom kole bojovať o nejaké sekundy. Ruhpolding u mňa vyvolal veľmi pekné chvíle a budem naň dobre spomínať. V mass pretekoch bude v nedeľu nový deň a všeličo môže byť iné."

Výkonnostná vlna má u Paulíny Fialkovej zaujímavé krivky: "Možno môj tréner by vedel lepšie odpovedať prečo a lepšie to vysvetliť. Je to však prirodzené, forma kolíše a nemôžem ju neustále držať hore. Ak je to teraz horšie, možno to tak má byť, pretože majstrovstvá sveta sú až v marci. Predstavujú pre mňa hlavný cieľ, skóre vo 'sveťáku' to nie je, pokúsim sa najmä urobiť medailu na majstrovstvách sveta."

Svoje zdravie nepovažuje Paulína Fialková za stopercentné: "Možno je také 98-percentné, teda normálne, kto je tom úplne dobre, tak je úplne zdravý človek a možno by sme takého ani nenašli. V Ruhpoldingu som v minulosti absolvovala svoje prvé majstrovstvá sveta v seniorskej kategórii, bol to pre mňa veľmi silný zážitok a takisto som sa tu prvýkrát postavilo síce na malé, ale pódium, a to bol pre mňa ďalší zážitok a medzník v kariére. Takže ja to tu mám rada, dobre sa mi preteká, trate mi vyhovujú, otázna je vždy len momentálna forma."

Na nedeľné mass preteky sa Paulína Fialková teší: "Musia človeka baviť, je to jedna mela, každá chce vyhrať. Sú to preteky o skrytých intervaloch a ťukačkách, o koncentrácii a sústredenosti na čistú streľbu."

Ivona Fialková si pri nevýraznom 62. mieste posťažovala na streľbu: "Tri trestné okruhy je veľmi zlá bilancia, a to pri relatívne dobrých podmienkach. Mala som strieľať nuly a mal to byť skôr bežecký súboj. Ja som začala zle, to ma bude najviac mrzieť, pretože som si myslela, že streľba ležmo ma podrží. S dvoma trestnými kolami sa už ťažko bežalo, stojku som chcela zariskovať a prišla ďalšia chyba. Ja stále verím, že mi sínusoida vo výkonoch nakoniec dopraje práve na majstrovstvách sveta. Stanovili sme si cieľ, vrchol sezóny bude šampionát a u mňa aj majstrovstvá Európy. Tam by som sa chcela pred 'svetom' naladiť."

Na piatok a sobotu sú naplánované štafety mužov a žien a na nedeľu preteky s hromadným štartom.


Výsledky:


šprint na 7,5 km: 1. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 19:15,11 min (0 tr. okruhov), 2. Lisa Vittozziová (Tal.) +11,5 s (0), 3. Hanna Öbergová (Švéd.) +29,1 (0), 4. Marte Olsbu Röiselandová (Nór.) +30,6 (0), 5. Anias Bescondová (Fr.) +32,5 (0), 6. Dorothea Wiererová (Tal.) +40,2 (1), 7. Anais Chevalierová a Justine Braisazová (obe Fr.) obe +46,1 (0), 9. Laura Dahlmeierová (Nem.) +47,7 (0), 10. Franziska Preussová (Nem.) +50,8 (1), ... 14. Paulína FIALKOVÁ +1:03,0 (1), 62. Ivona FIALKOVÁ +2:22,5 (3), 91. Terézia POLIAKOVÁ (SR) +3:22,4 (2)

celkové poradie SP (po 11 z 26 súťaží):

1. Wiererová 476 b, 2. Vittozziová 450, 3. P. FIALKOVÁ 401, 4. KUZMINOVÁ 387, 5. Chevalierová 365, 6. Röiselandová 352, ... 55. I. FIALKOVÁ 32

poradie šprintu (5 z 9):

1. Vittozziová 220 b, 2. Wiererová 201, 3. KUZMINOVÁ 180, 4. P. FIALKOVÁ 169, 5. Chevalierová 167, 6. Röiselandová 164, ... 53. I. FIALKOVÁ 18