Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zimné športy

Legendárny Stenmark sa dožíva jubilea, v slalomoch nemá páru

V roku 1956 sa narodil švédsky lyžiar INGEMAR STENMARK, bývalý majster sveta v slalome a obrovskom slalome, viacnásobný víťaz pretekov Svetového pohára. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Švédsky lyžiar Ingemar Stenmark sa v piatok dožíva 60. rokov

Bratislava 17. marca (TASR) - Je najjagavejšou legendou zjazdárskeho športu, hoci v komplexnom ponímaní je relatívne, či je aj najúspešnejším športovcom v tomto odvetví. No jeho fenomenálne výkony, slalomárska dominancia, majstrovstvo druhých kôl a charizmatický zjav zatienili aj univerzálnejších borcov na bielych svahoch. Švédsky lyžiar Ingemar Stenmark sa v piatok dožíva 60-ky.

Medailoví démoni Sailer, Killy, Tomba, Aamodt, Kjus, Maier. Či Marc Girardelli a Marcel Hirscher ako rekordéri s piatimi veľkými glóbusmi celkových víťazov Svetového pohára. Všetci títo velikáni majú pevné miesta v dejinách alpského lyžovania. No jedna-jediná výnimočná pozícia v análoch patrí Stenmarkovi, hoci má "len" tri veľké trofeje a ani v počte zlatých medailí nie je najlepší v histórii. Veľkých glóbusov by mal viac, keby vo vtedajšej ére nebolo koeficientálne hodnotenie, umelo uprednostňujúce jeho všestrannejších súperov.

V točivých disciplínach nemal páru, nazbieral neskutočných 86 víťazstiev v seriáli SP a 5 titulov na MS a ZOH, pričom tie olympijské v roku 1980 ho automaticky pasovali aj na svetového šampióna. V obrovskom a špeciálnom slalome získal celkovo 16 malých glóbusov, po osem v oboch a z toho po 7 sériovo v rokoch 1975-1981. V tomto období nebol v hustých bránkach ani v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne zdolateľný - ak vyhral niekto iný, musel Stenmark spraviť veľkú chybu. Nikto pred ním a ani po ňom nedokázal tak senzačne dominovať v jednotlivých sezónach SP v obrovskom slalome, v špeciálnom sa to čiastočne podarilo len Girardellimu a Tombovi.

Podľa záznamov FIS v obrovskom slalome dosiahol neslýchanú sériu 16 víťazstiev medzi marcom 1978 a januárom 1980. Vtedy získal aj olympijský titul a v balíku 15 triumfov v SP sa nachádza aj ten z Jasnej 4. februára 1979. Švédsky pretekár vtedy zdolal Juhoslovana Bojana Križaja o 4 sekundy a 6 stotín.

Ticho a skromne vystupujúci Švéd si získal srdcia športových fanúšikov na celom svete. Predsa však koluje "frázička", že v jeho vlasti pozná meno Ingemar Stenmark každé dieťa. "To preto, že ma poznajú z televíznych šou," zľahčuje svoj ikonický štatút Stenmark. Ako uvádza DPA, introvertný muž si postupne zvykol na slávu a často srší humorom - naučil sa to vďaka neustálej pozornosti médií. Viackrát vraj "naložil" americkej zjazdárskej superstar Lindsey Vonnovej, ktorá so 76 víťazstvami v pretekoch SP ohrozuje jeho rekord. "Minule sme sa bavili, že či má švédskych predkov, lebo v Minnesote, odkiaľ pochádza, je veľa našich prisťahovalcov. Povedala mi, že sa jej zdá, že má nórskych a tak som jej nezostal nič dlžný," smeje sa a naráža na rivalitu oboch severských krajín.

Stenmark tvrdí, že Vonnovej praje, aby sa už nezranila a aby prekonala jeho rekord. "Ja som s vrcholovým lyžovaním skončil pred 25 rokmi a medzitým už nie sú rekordy pre mňa takmer vôbec dôležité." Zjazdárske odvetvie sa so svojím hrdinom rozlúčilo v roku 1989 v Japonsku. Tri týždne predtým vyhral v Aspene svoje posledné preteky Svetového pohára. "Keď som skončil, nemal som ani chuť sledovať Svetový pohár. V Alpách som sa nelyžoval nasledujúcich desať rokov. Medzitým sa to však zmenilo a opäť si všetko užívam," zdôrazňuje legenda.

Stenmark pôsobí v lyžiarskom športe aj naďalej, v marketingovej oblasti a vo sfére vývoja modelov. Otec dvoch dcér sa však najviac venuje rodičovským povinnostiam a ako sám priznáva, najmä osemročná ratolesť mu "dá zabrať".

Profil INGEMARA STENMARKA:

nar.: 18. marca 1956, Joesjö (Švéd.)
oddiel: Fjällvinden Tärnaby
ženatý, dve deti

Najväčšie úspechy:

ZOH: zlato v slalome a obrovskom slalome 1980
MS: zlato v slalome 1978, 1980 (identické so ZOH), 1982, zlato v obrovskom slalome 1978, 1980 (ZOH)
SP: trikrát celkový víťaz (1976, 1977, 1978), osemnásobný víťaz slalomovej sezóny (1975-1981, 1983), osemnásobný víťaz sezóny v obrovskom slalome (1975-1981, 1984), 86 víťazstiev v pretekoch (46 v obrovskom slalome, 40 v slalome), 155 pódiových umiestnení v 231 súťažiach.