Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Špicar dal Žampovi na Planai stop v prekvapujúcom prvom kole

Adam Žampa Foto: TASR/AP

Na uctievanom slalomárskom svahu Planai sa išli pravé ľadové preteky na parádne vypreparovanom povrchu.

Schladming 26. januára (TASR) - Nór Henrik Kristoffersen vyhral utorňajší nočný slalom Svetového pohára v rakúskom Schladmingu. Druhý so stratou 61 stotín skončil Rakúšan Marcel po fantastickej stíhacej jazde z 22. pozície, tretí bol vlaňajší víťaz Rus Alexander Chorošilov (+0,77).

Kristoffersen ovládol už šiesty slalom sezóny, v siedmom bol druhý a jasne vedie poradie v tejto disciplíne. "V prvom rade chcem povedať - ďakujem, Schladming! Je tu fantastická atmosféra. V druhom rade klobúk dole pred druhou jazdou Marcela Hirschera. K môjmu výkonu - darí sa mi, tento mesiac som veľa bodoval, január bol pre mňa skvelý," vyhlásil pred obecenstvom 21-ročný Nór, ktorý slávil svoj deviaty triumf kariéry.

Slovenský lyžiar Adam Žampa neuspel v 1. kole. V okamihu prejdenia cieľom ho síce predbežne klasifikovali s číslom 31 na 24. mieste, ale keďže ho postihol "špicar", teda prejazd lyžou z opačnej strany tyče, následne ho diskvalifikovali. Matej Falat s číslom 77 tiež nedokončil, keď sa ešte v hornej časti dostal hlboko po bránku a nestihol vojsť do nasledujúcej "vlásočnice".


Kristoffersen ovládol už šiesty slalom sezóny, v siedmom bol druhý a jasne vedie poradie v tejto disciplíne. "V prvom rade chcem povedať - ďakujem, Schladming! Je tu fantastická atmosféra. V druhom rade klobúk dole pred druhou jazdou Marcela Hirschera. K môjmu výkonu - darí sa mi, tento mesiac som veľa bodoval, január bol pre mňa skvelý," vyhlásil pred obecenstvom 21-ročný Nór, ktorý slávil svoj deviaty triumf kariéry. Hirscher sa dostal opäť na čelo celkového hodnotenia SP a keďže jeho jediný vážny konkurent, Nór Aksel Lund Svindal pre zranenie na rok skončil, Rakúšan je na najlepšej ceste získať rekordný piaty veľký glóbus v rade.

Na uctievanom slalomárskom svahu Planai sa išli pravé "ľadové" preteky na parádne vypreparovanom povrchu. Trať "držala", bránky boli postavené bez zblúdilých odstupov, o to prekvapujúcejšie sa vyvíjalo prvé kolo. Na čele sa s číslom jeden nadobro usadil Nemec Felix Neureuther, ktorý síce patrí k najužšej špičke, ale v uplynulom, období nemal najlepšiu fazónu. Hneď za ním sa pustil dole súčasný dominátor hustých bránok, Nór Henrik Kristoffersen a zaostal priepastne. Mladík spravil jednu chybu, ale aj tak bolo jeho manko 1,10 s signálom, že niečo sa deje. Ďalší elitní borci stratili až na Taliana Stephana Grossa (+0,52) ešte viac, vlaňajší víťaz Rus Alexander Chorošilov 1,13 a najvýraznejší technik tejto éry, Rakúšan Marcel Hirscher dokonca neskutočných 2,59. Každý zo zdolaných favoritov síce spravil nejaké chyby, ale tie sa štandardne prejavujú len v niekoľkých desiatkach sekúnd.

Kauza "Hirscher" vyšla na povrch medzi kolami, išlo o problém v servisnom tíme, obletovaný pretekár si na poslednú chvíľu nasadil okuliare naopak a v dolnej časti trate mal zastretý výhľad. V druhej jazde však už predviedol štandardný, teda excelentný výkon a dostal sa suverénne na čelo. Ďalší pretekári nemali šancu fenomenálneho Rakúšana ohroziť a rysoval sa jeho senzačný posun z 22. miesta. Pred záverečnou päticou súperov v opačnom poradí 1. kola bolo zrejmé, že úplne reálne atakuje pódium. Chorošilovova jazda bola už na rozbitom povrchu plná neistôt a na Hirschera v konečnom zúčtovaní stratil 16 stotín. Lenže prišla jazda tretieho po prvej časti a súčasný slalomársky mág Kristoffersen sa dostal do pohodlného vedenia, ktoré mu stačilo na potvrdenie jeho slalomárskej nadvlády aj vďaka vypadnutiu Neureuthera.

Výsledky slalomu SP v Schladmingu:
1. Henrik Kristoffersen (Nór.) 1:42,20 min.,
2. Marcel Hirscher (Rak.) +0,61 s,
3. Alexander Chorošilov(Rus.) +0,77,
4. Dominik Stehle (Nem.) +1,11,
5. Fritz Dopfer (Nem.) +1,19,
6. Stefano Gross (Tal.) +1,24,
7. Sebastian Foss-Solevaag (Nór.) +1,31,
8. Patrick Thaler (Tal.) +1,35,
9. Jonathan Nordbotten (Nór.) +1,46,
10. Marc Digruber (Rak.) +1,57,
...
Adam ŽAMPA a Matej FALAT (obaja SR) - nepostúpili do 2. kola.

Poradie v slalome SP (po 7 súťažiach):
1. Kristoffersen 580 b.,
2. Hirscher 600,
3. Chorošilov 234,
4. Dopfer 224,
5. Felix Neureuther (Nem.) 223,
6. Gross 201,
...
38. Adam ŽAMPA 16.

Celkové poradie SP:
1. Hirscher 969,
2. Aksel Lund Svindal (Nór.) 916,
3. Kristoffersen 871,
4. Kjetil Jansrud (Nór.) 621,
5. Victor Muffat Jeandet (Fr.) 440,
6. Neureuther 431,
...
68. Adam ŽAMPA 78,
127. Andreas ŽAMPA 8.