Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Rakúšana Reichelta vypočúvala polícia v súvislosti s dopingom

Rakúsky zjazdár Hannes Reichelt. Foto: TASR

V prípade 38-ročného Reichelta však nejde o krvný doping. Podľa rakúskeho periodika je podozrivý z užívania zakázaných liekov.

Innsbruck 27. mája (TASR) - Rakúsky zjazdár Hannes Reichelt čelí podozreniu z užívania dopingu. Periodikum Krone Zeitung v pondelok informovalo, že absolvoval výsluch na polícii v súvislosti s kauzou "Operácia Aderlass". V rámci nej rakúske a nemecké orgány podnikli viacero razií počas tohtoročných MS v severských disciplínach a rozbili medzinárodnú sieť, ktorá poskytovala krvný doping. V rukách polície sa vtedy ocitli aj dvaja rakúski bežci na lyžiach Dominik Baldauf a Max Hauke, toho dokonca pristihli priamo pri transfúzii.

V prípade 38-ročného Reichelta však nejde o krvný doping. Podľa rakúskeho periodika je podozrivý z užívania zakázaných liekov. Tieň podozrenia naňho uvrhlo zadržanie trénera Geralda H., ktorého obvinili, že športovcom poskytoval zakázané substancie. S Reicheltom sa pozná zo školy a podieľal sa aj na príprave tréningových jednotiek pre Rakúsky lyžiarsky zväz (ÖSV). "Netuším, odkiaľ to prišlo, ale ja som nikdy nič zlé neurobil. Nikdy som sa ani nedotkol ničoho nepovoleného, kontrolujem si aj zloženie sirupu proti kašľu. S Geraldom som chodil do školy a pripravoval pre mňa tréningy, ale nikdy mi neponúkal žiadne lieky," povedal majster sveta v superobrovskom slalome z roku 2015.

Na jeho stranu sa postavil aj šéftréner ÖSV Andreas Puelacher: "Je to úplný nezmysel. Ani náhodou si neviem predstaviť, že by Hannes spravil niečo podobné."

Operácia Aderlass bol krycí názov pre zásah počas MS v severských disciplínach v Seefelde. Polícia vtedy zatkla pätnásť pretekárov zo siedmich krajín. Na čele siete mal byť nemecký lekár z Erfurtu. Kauza sa postupne rozšírila, médiá hovoria zatiaľ o 21 zainteresovaných športovcoch z ôsmich odvetví.