Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Nórskeho skokana na lyžiach Tandeho postihla vzácna choroba

Nór Daniel Andre Tande. Foto: TASR/AP

Tandemu spôsobila komplikácie baktéria, ktorá sa dostala do dýchacieho traktu. Napuchli mu ústa a sliznica, následkom toho nemohol jesť.

Oslo 31. mája (TASR) - Úradujúci majster sveta v letoch na lyžiach Daniel-André Tande trpí vzácnym ochorením, tzv. Stevens-Johnsonovým syndrómom. Hospitalizovali ho, schudol niekoľko kilogramov.

Tandemu spôsobila komplikácie baktéria, ktorá sa dostala do dýchacieho traktu. Napuchli mu ústa a sliznica, následkom toho nemohol jesť. "Dostal som panický strach, myslel som si, že zomieram. Pravdepodobnosť, že človek dostane túto chorobu, je ešte menšia ako šanca na výhru v lotérii. Imunitný systém napáda vlastné bunky," povedal Tande pre portál nrk.no.

Podľa lekárov neexistuje antibiotická liečba, po ktorej by sa Tandeho stav zlepšil. Dvadsaťštyriročný skokan na lyžiach však prišiel do nemocnice včas. Ak by prišiel neskôr, mohlo to ohroziť aj jeho život. "Úmrtnosť je v týchto prípadoch niečo vyše 30 percent. Mohlo sa to začať šíriť cez kožu, veľa som o tom čítal. Ale nebolo to veľmi príjemné čítanie, nemal by som byť toľko času na internete," dodal 24-ročný Nór, ktorého stav sa zlepšuje.