Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Slalom v Saalbachu vyhrala Shiffrinová

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová na trati počas 1. kola slalomu na finálovom podujatí Svetového pohára v rakúskom Saalbachu 16. marca 2024. Foto: TASR/AP

Shiffrinová si už minulý týždeň vo švédskom Are poistila zisk ôsmeho malého glóbusu za slalom a v sobotu potvrdila dominanciu v tejto disciplíne.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Saalbach 16. marca (TASR) - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová vyhrala sobotný slalom na finálovom podujatí Svetového pohára v rakúskom Saalbachu. Už pre pretekmi istá víťazka malého glóbusu triumfovala pred Nórkou Minou Fürst Holtmannovou (+0,54 s) a Švédkou Annou Swennovou-Larssonovou (+0,63). Slovenka Petra Vlhová chýbala v štartovej listine pre zranenie, v celkovom poradí slalomu skončila na treťom mieste.

Shiffrinová si už minulý týždeň vo švédskom Are poistila zisk ôsmeho malého glóbusu za slalom a v sobotu potvrdila dominanciu v tejto disciplíne. Na konte má už 97. triumfov v prestížnom seriáli, pričom v Saalbachu zaznamenala jubilejné 60. v slalome. Je to zároveň jej 152. pódiové umiestenie v kariére. Fenomenálna Američanka sa len minulý týždeň dostala späť na svah po šiestich týždňoch, koncom januára sa zranila v zjazde v Cortine d'Ampezzo. Návrat jej však vyšiel nad očakávania a z dvoch štartov si pripísala dve víťazstva. Dvadsaťdeväťročná pretekárka sa v celkovom poradí SP dostala na druhú pozíciu, na Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú stráca tri preteky pred koncom sezóny 245 bodov, ale manko už nestiahne, pretože sa rozhodla už v ďalších súťažiach v Rakúsku neštartovať.

"Bola to divoká sezóna. Som šťastná, že tu môžem sedieť a teším sa už na budúcu sezónu. Fanúšikovia mi veľmi držali palce a som rada, že som sa mohla vrátiť ešte v tomto ročníku. Bolo to veľmi emotívne," uviedla Američanka do mikrofónu FIS.

Shiffrinová si po sobotňajších pretekoch prebrala malý glóbus, pred druhou v poradí Lenou Dürrovou mala 322-bodový náskok. Nemke nevyšli jazdy v Saalbachu, ale 15. miesto a zisk šestnástich bodov jej stačil na posun na druhú priečku. Pre Vlhovú sa po zranení na domácom svahu v Jasnej a následnej operácii kolena sezóna predčasne skončila. Dvadsaťosemročná Slovenska vynechala štyri slalomy, ale napriek tomu jej 505 bodov stačilo na konečnú tretiu priečku v poradí disciplíny.

Po prvom kole viedla Anna Swennová-Larssonová, ktorá predviedla od úvodu agresívnu jazdu a vďaka nej dosiahla najrýchlejší čas. Najviac sa jej priblížila Shiffrinová, ktorá ešte na treťom medzičase tesne viedla, ale mala pomalší záver.

Všetkých 23 zjazdárok prišlo do cieľa a predstavili sa aj v druhom kole. V ňom však šesť nedokončilo a najväčšiu smolu mala Chorvátka Leona Popovičová, ktorá si zranila koleno. Slovinka Neja Dvorniková predviedla najrýchlejšiu jazdu 2. kola a posunula sa o sedemnásť priečok na konečné štvrté miesto. Chorvátka Zrinka Ljutičová urobila obrovské chyby, vypadla a nepridala tretie pódiové umiestnenie zo slalomu v rade. Shiffrinová mala náskok viac ako sekundu a pol na Holtmannovú a napriek zhoršeným podmienkam prišla do cieľa prvá. Líderka po prvom kole Swennová-Larssonová sa na trati nevyhla zaváhaniam, ale stačilo to na pódium. Slovenka Martina Dubovská, ktorá reprezentuje Česko, skončila na 11. priečke a dosiahla osobné sezónne maximum.



Výsledky finálového slalomu SP v Saalbachu:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:53,22 min., 2. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) +0,54 s, 3. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +0,63, 4. Neja Dvorniková (Slovin.) +0,67, 5. Katharina Huberová +0,79, 6. Katharina Liensbergerová (obe Rak.) +0,93, 7. Ali Nullmeyerová (Kan.) +1,06, 8. Camille Rastová (Švajč.) +1,07, 9. Martina Peterliniová (Tal.) +1,16, 10. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,29



celkové poradie SP (po 36 z 39 súťaží):

1. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) 1654 b., 2. Shiffrinová 1409, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 1372, 4. Sara Hectorová (Švéd.) 900, 5. Petra VLHOVÁ (SR) 802, 6. Sofia Goggiová (Tal.) 792



konečné poradie slalomu (11):

1. Shiffrinová 830 b., 2. Lena Dürrová (Nem.) 508, 3. VLHOVÁ 505, 4. Gisinová 418, 5. Swennová-Larssonová 395, 6. Hectorová 339