Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zimné športy

Tréner Vlhovej po 2. mieste: Momentálne nie sme na úrovni Shiffrinovej

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová so svojím trénerom Liviom Magonim na trati pred začiatkom 2. kola slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Záhrebe 5. januára 2019. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Magoniho môže Vlhová zdolať Shiffrinovú, no zatiaľ nad ňou nemôže v špeciálnom slalome víťaziť pravidelne.

Záhreb 6. januára (TASR) - Trénerovi Liviovi Magonimu naďalej uniká triumf v slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v Záhrebe. "Trofej snehovej kráľovnej" nezískal ani v sobotu, keď sa Petra Vlhová umiestnila na druhej priečke rovnako ako v roku 2017. V roku 2012 skončila na druhej pozícii jeho vtedajšia zverenka Tina Mazeová zo Slovinska.

V chorvátskej metropole však nebol tím v optimálnej pohode. Okrem slovenskej lyžiarky postihli zdravotné problémy aj manažéra Borisa Vlhu a po súťaži servismana Pierluigiho Parraviciniho. Druhé miesto za Američankou Mikaelou Shiffrinovou bol preto úspech. "Informáciu o Borisovi som dostal na svahu, prvýkrát sme zažili situáciu, že chýbal na štarte. Boli to náročné preteky, mal som obavy o Petru, lebo bola chorá a je to dlhý slalom. Najmä záverečná časť bola naozaj ťažká, nabrala v nej stratu šesť, sedem desatín. Očakávali sme to, v druhom kole som sa snažil dať všetky kombinácie na začiatok a od stredu to spraviť ľahšie a nie príliš točivé," povedal Magoni, ktorý mal možnosť postaviť trať druhého kola.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati v 1. kole slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Záhrebe 5. januára 2019.
Foto: TASR/Martin Baumann


Prvý zásah do plánu nastal už v piatok, keď Vlhová po prvý raz vynechala tréning deň pred pretekmi: "Nechceli sme Petru nikomu ukázať, ani v Osle sme nešli na večeru deň pred pretekmi. Museli sme urobiť veľkú zmenu v pláne, ktorá bola riskantná, pretože neísť na svah nie je príliš dobré. Petra však rozumie svojmu stavu. Veľmi chcela získať druhé miesto a vybojovala si ho. Časy na niektorých úsekoch boli veľmi dobré, v pretekoch ukázala správny prístup." Taliansky kouč bol menej spokojný s okolnosťami pred súťažou: "Ráno som bol naozaj nervózny, lebo Petra prišla na svah trocha neskôr. Shiffrinová bola naopak nesmierne koncentrovaná, čo nás neprekvapilo, v Osle nám povedali, že sa vidíme v Záhrebe. Mal som starosti pred prvou Petrinou jazdou, ale zabojovala v druhom kole a dostala sa na pódium. Vedeli sme, že to je maximum, pódium bol náš cieľ. Nemala silu, ťažko sa jej dýchalo."

Na snímke uprostred víťazná americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová, vľavo druhá Slovenka Petra Vlhová a vpravo tretia Švajčiarka Wendy Holdenerová oslavujú na pódiu po pretekoch 2. kola slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Záhrebe 5. januára 2019.
Foto: FOTO TASR - Martin Baumann


Podpísalo sa to pod výrazný rozdiel medzi Američankou a Slovenkou (1,25 s), no Vlhová aj v náročnej situácii uhájila post druhej ženy svetového slalomu. V minulej sezóne pritom mala na prelome rokov problém umiestniť sa v klasickom slalome medzi troma najlepšími, keď skončila piata v Lienzi a štvrtá v Záhrebe i Kranjskej Gore. Momentálne už pravidelne zdoláva Švajčiarku Wendy Holdenerovú či Švédku Fridu Hansdotterovú. "Zmenilo sa to robotou. V lete sme pracovali tvrdo, zlepšuje sa každým dňom, absolvovali sme mnoho bránok a mnoho hodín na lyžiach. Môj prístup je rovnaký ako matky Shiffrinovej, otca Marcela Hirschera či u Anteho Kosteliča. Som tréner, ktorý verí v desaťtisíce hodín práce. Petra potrebuje ešte dva roky, ale sme blízko, zlepšujeme sa. Holdenerová a Hansdotterová boli pre Petru väčšie súperky. Nie som si istý, či sa Petra priblížila k Shiffrinovej, alebo ďalšie lyžiarky upadli v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami. Ukázali však, že ak zaberú, stále sú dosť vpredu. V sobotu zaostala pretekárka na 25. priečke vyše osem sekúnd, vo SP je to trocha bláznivé."

Podľa Magoniho môže Vlhová zdolať Shiffrinovú, no zatiaľ nad ňou nemôže v špeciálnom slalome víťaziť pravidelne: "Momentálne nie sme na úrovni Shiffrinovej, to je isté. Ona je vo všetkom silnejšia, aj čo sa týka životného štýlu, je naozaj profesionálna v každom ohľade. Musíme sa učiť každý deň, Petra je občas na úrovni Shiffrinovej a v ten deň ju môže zdolať. Shiffrinová je prvá, my sme druhí a potom sú všetky ostatné dievčatá. Vieme, že sme naozaj blízko, pred rokom sme boli mierne pozadu a pred troma rokmi ešte viac. Možno v nasledujúcom ročníku budeme oveľa lepší."

Dvadsaťtriročná slovenská reprezentantka má v nedeľu večer na programe kondičný tréning so špeciálnym strojom. V pondelok ráno od ôsmej do desiatej bude trénovať na svahu v Záhrebe: "Je perfektný. O tretej popoludní popoludní pricestujeme do Flachau, kde bude o 17.40 h voľné lyžovanie." Ďalšie prestížne podujatie sa v rakúskom rezorte uskutoční v utorok.