Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

V miešaných štafetách singlov v biatlone na MS zlato pre Nórsko

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Boe. Foto: TASR/AP

V zložení Marte Olsbu Röiselandová a Johannes Thingnes Boe triumfovala nórska štafeta na 6 km ženskej a 7,5 km mužskej trati s náskokom 13,4 sekundy pred Talianskom a 20,0 s pred Švédskom.

Östersund 14. marca (TASR) - V miešaných štafetách singlov si zlato na majstrovstvách sveta vo švédskom Östersunde vybojovala biatlonová dvojica Nórska.

V zložení Marte Olsbu Röiselandová a Johannes Thingnes Boe triumfovala na 6 km ženskej a 7,5 km mužskej trati s náskokom 13,4 sekundy pred Talianskom a 20,0 s pred Švédskom. Slovenská dvojica Terézia Poliaková a Tomáš Hasilla preteky nedokončila, keď ju rozhodcovia stiahli z trate ešte pred záverečným úsekom.

Pred pretekmi sa zvažovalo, aké dvojice za jednotlivé krajiny v premiére singlov na MS nastúpia a akú stratégiu si zvolia, či ušetriť sily najväčším osobnostiam, alebo zaútočiť s nimi na medailové pódium. Podľa zloženia mixu Slovákov si výprava zvolila prvý variant a na štarte sa objavila nečakaná dvojica s Teréziou Poliakovou a Tomášom Hasillom.

Iné riešenie si vybralo medzi 28 štartujúcimi dvojicami trebárs Nórsko s Röiselandovou a J.T. Boem, alebo Taliansko s Wiererovou a Hoferom, Nemecko s Herrmannovu a Lesserom, Rakúsko s Hauserovou a Ederom, či Švédsko s Öbergovou a Samuelssonom.

Po pretekoch sa uzavrelo aj hodnotenie mixov štvoríc a dvojíc vo Svetovom pohári. Pred Östersundom sa singl mix v seriáli SP bežal dvakrát, v Pokljuke zvíťazilo Nórsko a v Salt Lake City Taliansko, ani v jednych pretekoch Slovensko neštartovalo.

V bezveternom počasí a v teplote -1,5 stupňa dlho trvalo, kým z tlačenice na 1,5 km okruhu sa vyhranili na čele najlepší. Po úvodnom úseku odovzdávala prvá Talianka Wiererová, po druhom Ukrajinec Pidručnyj, ako šiesty po troch dobíjaniach v stoji Nór J.T. Boe (+20,5). Tretí úsek patril Nórke Röiselandovej, za ňu sa zaradilo Taliansko (+0,4) a Švédsko (+2,5).

O finiš sa postaral pre Nórsko J.T. Boe v tesnom súboji s Hoferom a Samuelssonom. Po 'ležke' odpadol Samuelsson a o víťazstvo bojovali Nór s Talianom. Záverečná poloha stojmo dopriala viac 'čistému' J.T. Boemu a zafinišoval si za zlatom.

Slovenská dvojica na strelnici príliš veľa dobíjala. Poliaková (celková strelecká bilancia 0+1, 0+3 a 0+2, 1+3) aj bežecky dosť zaostávala a musela si to vynahradiť presnou streľbou. Príliš sa jej to nepodarilo a Hasillu poslala na druhý úsek na 23. mieste (+1:16,3).

Hasilla (0+1, 0+3 a DNF) 23-tí aj zostal, len strata narástla na 2:03,9. Na treťom úseku bežala po 'stojke' Poliaková 75 m dlhý trestný okruh, úplne sa prepadla a keďže ju najlepší predbehli o jeden okruh, rozhodcovia ju stiahli z trate.



Výsledky:



Štafetový mix dvojíc na 6 km ženskej a 7,5 km mužskej trati:
1. Nórsko (Marte Olsbu Röiselandová, Johannes Thingnes Boe) 35:43,2 (0 tr. okr.+6 dobíjaní)
2. Taliansko (Dorothea Wiererová, Lukas Hofer) +13,4 (0+5)
3. Švédsko (Hanna Obergová, Sebastian Samuelsson) 20,0 (0+8)
4. Nemecko 30,5 (0+6)
5. Ukrajina 41,5 (0+5)
6. Rusko 52,7 (0+5)
...
SLOVENSKO (Terézia POLIAKOVÁ, Tomáš HASILLA) nedokončilo


Konečné poradie SP v mix štafetách (6 zo 6):
1. Nórsko 306
2. Francúzsko 281
3. Taliansko 266
4. Nemecko 264
5. Švédsko 238
6. Rusko 226
...
25. SLOVENSKO 74