Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Vlhová skončila ôsma a opäť bodovala v obráku

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová, archívna snímka Foto: TASR/AP

Udalosťou súťaže bol aj návrat dlhodobo zranenej domácej hviezdy Anny Veithovej.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová bodovala aj vo štvrtom obrovskom slalome prebiehajúcej sezóny Svetového pohára. V utorok v rakúskom Semmeringu skončila ôsma v náhradných pretekoch za novembrový Lake Louise a v stredu bude štartovať v pôvodne termínovanej súťaži technicky najnáročnejšej alpskej disciplíny.

Víťazkou pretekov sa stala Američanka Mikaela Shiffrinová a dosiahla svoj druhý obrákový triumf celkovo 24. v pretekoch SP. Druhá skončila Francúzka Tessa Worleyová (+0,78 s) a tretia Talianka Manuela Mölggová (+1,09 s). Vlhová zaostala v súčte 1,65 s a vyrovnala svoje obráková maximum z úvodu sezóny v Söldene. Dvadsaťjedenročná Slovenka dosiahla dvanáste umiestnenie v prvej desiatke pretekov SP. V priebežnom poradí disciplíne je na 11. a v celkovej klasifikácii na 9. priečke.

V 1. kole Vlhová približne v polovici pretekárskeho svahu vyšla v jednom z oblúkov trochu z rovnováhy a do cieľa sa to prejavilo na sekundovej strate. V hornej časti mala pritom 11. najlepší medzičas. Práve úvodná fáza súťaže bola kritériom jazdy Shiffrinovej, dole však trochu zaváhala a do 2. kola si preniesla náskok 27 a 49 stotín pred Taliankami Manuelou Mölggovou a Martou Bassinovou. Vlhová sa s mankom 1,45 s a usadila sa na 21. priečke a TASR referovala: "Trať nebola už úplne ideálna, ale nebolo to ani zlé. Napriek teplému počasiu to tu pripravili ľadovo. Je to riadne nabité, veď od desiateho miesta mám len nejaké štyri desatiny. Takže mám šancu a pôjdem naplno," povedala pre TASR Vlhová.

A predsavzatie jej vyšlo, aj keď to opäť nebola čistá jazda. V snahe o čo najpriamejší atak jej dva-trikrát vyhodilo lyžu z oblúku, čo ju stálo vedenie. Vlhová sa však zaradila len tesne 4 stotiny za vedúcu Rebensburgovú a dlho z druhej pozície neklesla. Napokon z toho bol posun o 13 priečok: "Samozrejme spokojnosť. Potvrdila som, že mám v obráku na prvú desiatku. Už sa ale sústredím na zajtrajšiu súťaž, v ktorej potrebujem zlepšiť to prvé kolo, aby som išla ešte vyššie. Budeme si rozoberať dnešné jazdy, kde som spravila chyba a kde ešte možno zrýchliť. Môžem riskovať, lebo nemám čo stratiť."

Súťaž však jednoznačne patrila Shiffrinovej, ktorú neohrozila ani výborná jazda Worleyovej, víťazky dvoch predchádzajúcich obrákov. "Teším sa z toho, že tieto preteky boli. Je fajn, že sa nahradili tu, lebo som našla skvelé zázemie v Manuele Mölggovej. Je to moja skvelá kamarátka a v oboch jazdách ma na štarte povzbudilo, že už je úspešne v cieli," vyznala sa pre ORF Shiffrinová.

Mölggovej výkon všeobecne zaujímavou zápletkou s historickým pozadím. Tridsaťtriročnú Talianku dlhé roky spájal s Veronikou Velez-Zuzulovou podobný osud, keď oba špičkové lyžiarky, jedna v obrovskom a druhá v špeciálnom slalome, niekoľkokrát od prvého víťazstva v pretekoch SP oddelili len stotinky. Slovenka smolu pretrhla práve v Semmeringu v slalome v roku 2012, Mölggová sa v tej sezóne zranila a odvtedy sa nedokázala vrátiť v obrovskom slalome do špičky a až v prebiehajúcej zime sa jej to začalo dariť a v Semmeringu mala z návratu na pódium obrovskú radosť. V kariére ju teraz zdobí celkovo 11 pódiových umiestnení, z toho 6 druhých miest. V roku 2008 ju od víťazstva v La Moline delili len dve stotinky.

Udalosťou súťaže bol aj návrat dlhodobo zranenej domácej hviezdy Anny Veithovej. Pretekárka, ktorá pod priezviskom Fenningerová získala dva veľké glóbusy celkovej víťazky SP, však ešte nie je vo forme a s mankom 3,21 s nemala šancu na postup do druhého kola.

Výsledky obrovského slalomu SP v Semmeringu:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:01,81 min.,
2. Tessa Worleyová (Fr.) +0,78 s,
3. Manuela Mölggová (Tal.) +1,09,
4. Lara Gutová (Švaj) +1,24,
5. Marta Bassinová (Tal.) +1,56,
6. Ana Drevová (Slov.) +1,60,
7. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +1,61,
8. Petra VLHOVÁ (SR) +1,65,
9. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,68,
10. Nina Lösethová (Nór.) +1,71

Celkové poradie SP (po 13 z 37 podujatí):

1. Shiffrinová 598 b.,
2. Gutová 543,
3. Ilka Štuhecová (Slov.) 486,
4. Sofia Goggiová (Tal.) 467,
5. Worleyová 383,
6. Tina Weiratherová (Licht.) 349,
... 9. VLHOVÁ 234,
11. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ 210

poradie v obr. slalome (po 4 z 9 podujatí):

1. Worleyová 320,
2. Shiffrinová 265,
3. Gutová 210,
4. Bassinová 200,
5. Goggiová 185,
6. Drevová 135,
7. Weiratherová 110,
8. Lösethová 109,
11. VLHOVÁ 93.