Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zimné športy

Windisch po bláznivej streľbe vyhral preteky s hromadným štartom

Taliansky biatlonista Dominik Windisch sa teší na pódiu zo zisku zlatej medaily v pretekoch s hromadným štartom na 15 km na majstrovstvách sveta vo švédskom Östersunde 17. marca 2019. Foto: TASR/AP

Posledná streľba výrazne zmenila poradie.

Östersund 17. marca (TASR) - Majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom sa stal vo švédskom Östersunde taliansky biatlonista Dominik Windisch. Na 15 km vzdialenosti finišovali za ním Francúz Antonin Guigonnat (+22,8) a Rakúšan Julian Eberhard (+23,3). V konečnej medailovej bilancii zvíťazilo Nórsko so zbierkou 5-3-1 pred Nemeckom 2-2-3 a Talianskom 2-2-1. Slovensko vďaka zlatu Kuzminovej v šprinte skončilo s bilanciou 1-0-0 na 6. mieste rebríčka úspešnosti.

Záverečná disciplína šampionátu, v ktorej Slovensko nemalo zastúpenie, bola aj o tom, či si J.T. Boe pripíše na MS piate zlato, vrátane troch štafetových, a zavŕši tak unikátnu sezónu, v ktorej dominoval aj v celkovom hodnotení Svetového pohára. Musel však zdolať olympijského víťaza v Pjongčangu M. Fourcada i ďalších, ktorí predtým potvrdili, že Nór nie je nezdolateľný a tiež robí chyby. Pred tromi rokmi na Holmenkollene už víťazný pocit na MS v tejto disciplíne poznal, pred dvoma rokmi ho zdolal jedine Nemec Schempp, ktorý už ukončil kariéru. J.T. Boe mal za sebou v 'masse' aj výnimočnú sériu dvoch triumfov a jedného druhého miesta v pretekoch SP tejto zimy, raz skončil pred ním Fillon Maillet.

Oproti pretekom žien sa počasie nezlepšilo a vyvolávalo aj otáznik, ako si na strelnici najlepší s ťažkými podmienkami, s intenzívnym snežením a vetrom, poradia. Úvodná streľba bola v podaní až 18-tich biatlonistov úplne presná, M. Fourcade i Fillon Maillet netrafili jeden terč, Iliev a Krčmář dokonca tri.

V druhej 'ležke' sa ešte 10-ti bezchybne strieľajúci zmestili do 14,8 sekundy a J.T. Boe opäť potvrdil svoju istotu pri mierení. Z jeho konkurentov mu odpadol hlavne Loginov s tromi trestnými okruhmi, M. Fourcade si zapísal ďalšie dva.

Tretia streľba v polohe stojmo bola pohrebiskom nádejí u viacerých a aj J.T.Boe musel dvakrát krúžiť na trestnom okruhu. Zaváhania využil najlepšie Garaničev, okrem neho už len druhý Christiansen a štvrtý Eder trafili všetky terče. J.T. Boe klesol na 5. priečku a od Garaničeva ho delilo 30,4 sekundy.

Pred záverečnou 'stojkou' viedol Garaničev pred J.T. Boem (+0,5) a Dollom (+19,4). V silnom vetre, až víchrici, štyroch chybách Rusa a nevídane až piatich Nóra sa odrazu na čele ocitol super strieľajúci Windisch a to s výrazným náskokom 15,3 sekundy pred Ederom a 17,2 pred Guigonnatom. Vo finiši už Talian dominoval, vo svojich 28 rokoch si pripísal na MS premiérový kov v kariére, a hneď v zlatom lesku.

Výsledky

preteky s hromadným štartom na 15 km: 1. Dominik Windisch (Tal-) 40:54,1 (3 tr. okr.), 2. Antonin Guigonnat (Fr.) +22,8 (3), 3. Julian Eberhard (Rak.) 23,3 (4), 4. Alexander Loginov (Rus.) 27,4 (5), 5. Quentin Fillon Maillet (Fr.) 33,2 (4), 6. Arnd Peiffer (Nem.) 39,6 (4), 7. Simon Eder (Rak.) 43,9 (1), 8. Benedikt Doll (Nem.) 44,4 (5), 9. Tarjei Boe (Nór.) 47,9 (5), 10. Dmytro Pidručnyj (Ukr.) 48,2 (3)