Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Zuzulová šesťkrát na pódiu, Vlhová ako kométa: Som spokojná

Na snímke slovenská reprezentantka v alpskom lyžovaní Veronika Velez-Zuzulová. Foto: TASR - Branislav Račko

Velez-Zuzulová v tejto zime odštartovala 2. miestom v Aspene a hoci na druhý deň bojujúc s výstrojovými problémami vypadla, odvtedy už len zaberala.


St. Moritz 19. marca (TASR) - Ak by niekto pred sezónou Svetového pohára 2015/16 vyslovil presvedčenie, že slovenský slalom ovládne tri súťaže, považovalo by sa to za neskromnú trúfalosť. A že dosiahne deväť pódiových umiestnení a len dvakrát z desiatich klasických súťaží nebude Slovenka na stupňoch, to by bol býval tiež príliš odvážny predpoklad. Napriek tomu, že Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová nešetrili vyjadreniami o vôli presadiť sa na úplnej špici. Verili si a naozaj sa im podaril husársky kúsok nielen z hľadiska slovenského lyžovania, ale aj celého samostatného športu.

Takmer tretinu slalomov Svetového pohára vyhrali Slovenky, dvakrát Veronika, raz Petra. Obe priniesli značný rozruch, lebo iba 20-ročná Vlhová vyhrala v decembri v Aare naozaj senzačne a o 11 rokov staršia Velez-Zuzulová si spravila "súkromný podnik" z dvojitej súťaže vo Flachau. Ono sa vždy bude ich úspešná sezóna tieňovať fenoménom Mikaela Shiffrinová, ale je hypotetické tvrdiť, že okrem piatich víťazstiev by senzačná Američanka dominovala aj v pretekoch, ktoré vynechala pre zranenie. Šárka Záhrobská vyhrala titul na MS v roku 2007 v sezóne neskutočnej dominancie Marlies Schildovej, rakúska suverénka sa v dejisku šampionátu dva dni pred súťažou zranila a štartovala so silne narazenými rebrami i sebazaprením. Pár stotín jej chýbalo k zlatu, ktoré by za štandardných okolností "nemohla nezískať", napriek tomu zlato českej slalomárky nik nespochybňuje.

Šport prináša aj zranenia a tak ako mala napríklad Velez-Zuzulová v tejto zime šťastie, tak mala predtým kopec smoly. Veľa sa popísalo o všetkých jej peripetiách, zdravotného, finančného i športovo-technického charakteru. Už dlhšie nemusí nikomu nič dokazovať, od roku 2006 v 11 slalomových sezónach 8-krát skončila v prvej desiatke a v troch jej v tom zabránili vyššie uvedené faktory. Je úplne zrejmé, že značka Veronika Zuzulová je symbol kvalitného slalomu vyše jedno desaťročie, pričom v uplynulých piatich zimách predstavovala súčasť úzkej elity hustých bránok, čo platilo predtým aj pre dve sezóny 2006-2008.

V sobotu vo finále SP vo švajčiarskom St. Moritzi opäť excelovala, bola jasne najlepšia z celého poľa okrem osobitnej kategórie Mikaely Shiffrinovej. Nebyť problému s uchopením paličky počas jazdy, druhá mohla byť už po 1. kole. Napokon dosiahla túto priečku v druhej jazde a aj v celkovom výsledku. Zaregistrovala pri svojom 171. štarte v pretekoch SP 59. umiestnenie v prvej desiatke a 25. pódiovú pozíciu. Na sociálnej sieti sa pochválila fotografiou svojej tretej sklenenej medaily, tentoraz po dvoch bronzoch so striebornou grafikou: "Tak už ju mám, môj najväčší poklad. Zatiaľ nemám ešte veľa slov, len ten pocit... Chcela by som sa poďakovať rodine, môjmu tímu, sponzorom a samozrejme všetkým fanúšikom - je aj vaša."

Velez-Zuzulová v tejto zime odštartovala 2. miestom v Aspene a hoci na druhý deň bojujúc s výstrojovými problémami vypadla, odvtedy už len zaberala. Po dvoch šiestych miestach prišiel Nový rok a v ňom najprv jedno tretie miesto a následne dva triumfy. V polovici februára síce v Crans Montane porobila v hraničných poveternostných podmienkach chyby, ale aj to jej stačilo na 10. miesto. Po paralelnej anabáze v Štokholme (5. priečka) prišli heroické momenty tretím miestom v Jasnej a teraz finálové druhé. Celkových 626 bodov je o 125 bodov viac ako v jej prvej bombastickej sezóne 2007/08, keď skončila tretia.
Na snímke slovenské reprezentantky v alpskom lyžovaní Veronika Velez - Zuzulová (vľavo) a Petra Vlhová.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Petra Vlhová má naozaj veľký vzor a kamarátku, od ktorej môže čerpať množstvo skúseností. Sama je už veľká postava slalomu a do elitnej skupiny pristála ako kométa. Aj pred finále ju žrebovali v elitnej sedmičke, samotné preteky jej síce nevyšli, ale pre TASR konštatovala: "Preteky boli skvelé, aj počasie bolo fajn. Len mne to trošku nevyšlo, ale keďže som zostala na celkovej šiestej priečke, tak si myslím, že som mala úžasnú sezónu. Som spokojná. Teraz chcem na sebe pracovať ešte viac, musím sa zlepšovať v každom smere a uvidíme, čo to prinesie."

Už teraz má mladučká reprezentantka na čom stavať. Nič ju netlačí, za sebou má víťazstvo v pretekoch Svetového pohára a k tomu ďalšie dve pódiové pozície. A ambície presadiť sa tiež v obrovskom slalome. V každom prípade sa má slovenský fanúšik na čo tešiť, lebo za štandardných okolností by mohol mať o rok vo februári v hre aj dve medailové želiezka v ohni. Práve v St. Moritzi, dejisku MS 2017.