Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Cesta strašidelným parkom čaká deti v nedeľu v Arboréte v Mlyňanoch

Foto:

Podujatie s názvom Farebná jeseň sa začne v nedeľu 30. septembra o 10.00 a potrvá do 17.00 hodiny.



Bratislava 29. septembra (TASR) - Posledný septembrový víkend bude v arboréte Mlyňany zaujímavý rovnako pre veľkých aj malých návštevníkov. Podujatie s názvom Farebná jeseň sa začne v nedeľu 30. septembra o 10.00 a potrvá do 17.00 hodiny. Tých najmenších čaká cesta Strašidelným parkom. Na stanovištiach budú riešiť malí odvážlivci strašidelné úlohy, po ich vyriešení budú zaradení do žrebovania o zaujímavé ceny. V priestoroch kaštieľa bude pre deti pripravená tvorivá dielňa, kde môžu využiť svoju detskú fantáziu a vyrobiť si obrázok z rastlinného materiálu.

V „Zelenom salóniku“ bude výstava obrazov študentov Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Počas celého dňa a aj budúceho týždňa bude prebiehať výstava jesenných dekorácií a sypaných obrazov, dekorácie si návštevníci budú môcť v prípade záujmu aj zakúpiť. Pre dospelých návštevníkov je pripravená degustácia vín.
V prípade nepriaznivého počasia sa nebude konať program v exteriéri.

Arborétum Mlyňany SAV je špecializované pracovisko Slovenskej akadémie vied, botanická inštitúcia, ktorá spravuje najväčšiu zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku a jednu z najbohatších v strednej Európe. Arborétum založil v roku 1892 Dr. Štefan Ambrózy-Migazzi, šľachtic pochádzajúci z maďarskej Tane. Jeho projekt vždyzeleného parku na ploche 40 ha patrí k prvým úspešne realizovaným veľkoplošným výsadbám vždyzelených drevín v Strednej Európe.

Arborétum sa rozkladá na ploche 67 hektárov v katastri dvoch obcí, Vieska nad Žitavou a Tesárske Mlyňany. Podľa poslednej inventarizácie je v ňom 1103 druhov a 1920 taxónov.