Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia

Filmoví nadšenci sa stretli v Letnej škole filmového jazyka

Tvorba produktov v priestoroch školy Foto: Tomáš Koníček/TASR

Škola bola určená všetkým tým, ktorí sú filmovými nadšencami, tvoria vlastné filmy, ale aj tým, ktorí chcú vedieť, ako vzniká film

Bratislava 25. júla (TASR) - V júli sa v priestoroch Filmovej a televíznej fakulty (FTF) VŠMU na Svoradovej ulici v Bratislave uskutočnil už 7. ročník Letnej školy filmového jazyka, ktorá bola určená všetkým tým, ktorí sú filmovými nadšencami, tvoria vlastné filmy, ale aj tým, ktorí chcú vedieť, ako vzniká film. So zaujímavými teoretickými i praktickými poznatkami z oblasti filmovej tvorby účastníkov zoznámili najlepšie pedagogické špičky zo Slovenska.

Program letnej školy pozostával z prednášok, na ktorých účastníci v priebehu 12 dní mohli získali základné poznatky z oblasti scenáristicky, dramaturgie, réžie, kameramanského spracovania, strihového a zvukového postprodukčného spracovania prostriedkami videotechnológií v základných žánrových oblastiach dokumentárnej tvorby, hranej filmovej a televíznej tvorby. Súčasťou programu bola aj tvorba a  analýza praktických audiovizuálnych produktov, ktoré účastníci zrealizovali v uliciach Bratislavy alebo v priestoroch školy.
Tvorba praktických audiovizuálnych produktov v uliciach Bratislavy
Foto: Tomáš Koníček/TASR


Je to vzácne a zároveň úžasné, že existujú na Slovensku ľudia, ktorí sú ochotní obetovať svoj čas a energiu mladým ľuďom, ktorých problematika filmu zaujíma. Svojím prístupom a profesionalitou dokázali filmárske srdcia zapáliť tak, že z Letnej školy filmového jazyka 2012 sa takmer nikomu nechcelo odísť.




Tomáš Koníček, Súkromné slovensko-anglické gymnázium Dolný Kubín