Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Janko Jesenský by mal z nás radosť

Ivana Balgová preberá ocenenie Foto: Marek Veselý/TASR

Študenti Gymnázia J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou potvrdili, že čestný názov školy im právom patrí. Za september a október už stihli pozberať úrodu na poli vlaňajších literárnych súťaží

Bánovce nad Bebravou 30. októbra (TASR) - Študenti Gymnázia J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou znova potvrdili, že čestný názov školy im právom patrí. Za prvé dva mesiace nového školského roka stihli pozberať poslednú úrodu na poli vlaňajších literárnych súťaží. A bolo toho dosť.



Ria Gehrerová sa literárnej verejnosti predstavila viacerými úspechmi v súťažiach mladých autorov. Svojich fanúšikov nesklamala ani teraz, keď zvíťazila v celoštátnej literárnej súťaži Mladé talenty. Z Literárneho Zvolena si Ria a Ivana Balgová priniesli Čestné uznanie. Bánovským gymnazistom patril aj XXI. ročník Škultétyho rečňovaniek vo Veľkom Krtíši.

Porota a časť účastníkov nai besede
Foto: Ivana Balgová/TASR


Už osem rokov sa zapájame do tejto súťaže a každý rok tu máme víťazov. Z ich radov nám vyrástli už dvaja úspešní spisovatelia. Tento rok sme v III. kategórii mali až štyroch ocenených. Na 1. mieste v próze sa opäť umiestnila Ria Gehrerová a 3. miesto za prózu získala Ivana Balgová. Rovnako v próze bol ocenený i Tomáš Belobrad, ktorý získal Cenu Literárneho informačného centra. V poézii 3. miesto patrí Romane Hlobeňovej.


Tomáš Belobrad preberá diplom z rúk predsedu poroty
Foto: Marek Veselý/TASR


Ešte malá štatistika. Ukazuje, že o budúcnosť literárnych súťaží sa báť nemusíme. Do posledného ročníka Rečňovaniek sa spolu prihlásilo 171 súťažiacich, čo oproti predchádzajúcim rokom znamená nárast. Porota, ktorú tvorili: básnik Ján Petrík, predseda, PhDr. Ľubica Kepštová, spisovateľka, a spisovateľ Peter Gajdošík, spolu posudzovala 309 súťažných prác, z toho 223 v poézii a 86 v próze. Ako som už naznačila, v tejto súťaži úspešne účinkujeme už ôsmy rok. Za tento čas som si vypočula mnoho súťažných prác a ich hodnotení. Vysoko hodnotím besedy mladých autorov s porotcami. Oceňujú ich učitelia i súťažiaci, ktorým sú predovšetkým určené. A keď sú talenty a učitelia, ktorí sa im chcú venovať, tak sa o budúcnosť mladej slovenskej literatúry naozaj nemusíme báť.

Mgr. Mária Škultétyová, Gymnázium J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou