Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Mesto Nitra víta esperantistov - Bonvenon al Slovakujo, amikoj !

Pohľad na Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Medzinárodným jazykom esperanto hovorí v súčasnosti podľa oficiálnych odhadov zhruba 2 milióny ľudí.

Nitra 21. júla (TASR) – Nasledujúcich deväť dní bude v Nitre patriť esperantu. Do mesta sa už druhýkrát zišli účastníci Letnej školy esperanta, ktorí sa do 29. júla budú zdokonaľovať v ovládaní tohto umelého medzinárodného jazyka. Esperantisti všetkých vekových kategórií prišli na Slovensko z troch desiatok krajín a je ich spolu 300. Slováci ich vítajú pozdravom Bonvenon al Slovakujo, amikoj - Vitajte na Slovensku, priatelia.

Letnú školu esperanta organizuje občianske združenie Edukácia@Internet za pomoci Slovenskej esperantskej mládeže. Šiesty ročník je súčasne 5. stretnutím používateľov najväčšieho portálu na bezplatnú výučbu esperanta na svete www.lernu.net. Záštitu nad ním prevzal primátor Nitry Jozef Dvonč a minister školstva Dušan Čaplovič. Dnes popoludní čaká frekventantov test ovládania jazyka, podľa ktorého budú zaradení do výučbových skupín. Každý účastník dostane na konci podujatia potvrdenie o absolvovaní 26-hodinového kurzu. Záujemcovia môžu zložiť skúšky podľa Spoločného európskeho rámca pre jazyky. Pre tých, ktorých jazykové znalosti sú na dostatočnej úrovni a chceli by esperanto vyučovať, je pripravený špeciálny seminár pod vedením skúsených odborníkov z Medzinárodnej ligy učiteľov esperanta.

Letná škola esperanta však nie je iba o sedeniach na seminároch a zdokonaľovaní sa, ale tiež o spoločnej komunikácii a spoznávaní hostiteľského mesta. V programe sú výlety, tvorivé dielne a koncerty, premietanie filmov i Večer národov, na ktorom dostanú zúčastnení Nemci, Poliaci, Rusi, Fíni, Litovčania, Švajčiari či Argentínčania možnosť prezentovať svoju krajinu, kultúru a jazyk. Pripravené sú tiež minikurzy národných jazykov vrátane slovenčiny.

Medzinárodným jazykom esperanto hovorí v súčasnosti podľa oficiálnych odhadov zhruba 2 milióny ľudí. Jazyk sa vyznačuje najmä jednoduchou zvládnuteľnosťou, ľahkou a presnou gramatikou bez výnimiek a neutrálnosťou – nepatrí žiadnemu národu či krajine. Dobrá komunikačná úroveň sa dá dosiahnuť po troch až šiestich mesiacoch prípravy. Iniciátorom a tvorcom základov esperanta je poľský lekár Ľudovít L. Zamenhof, ktorý svoju prvú učebnicu zverejnil v roku 1887. Jazyk si ihneď našiel svojich priaznivcov vo všetkých častiach sveta a aj napriek svojmu umelému pôvodu sa stal živým, neustále sa rozvíjajúcim jazykom. Od februára 2012 pozná esperanto aj prekladač Google Translate, esperanto je jeho 64. podporovaným jazykom.