Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Murárski učni zo Slovenska i zahraničia súťažia v Nitre

Praktickou časťou, murovaním podľa pripravenej výkresovej dokumentácie, sa 26.apríla 2012 v Nitre začal 19. ročník medzinárodnej súťaže v učebnom odbore murár. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podobné súťaže pre mladých remeselníkov dôležité, pretože si na nich môžu vyskúšať prácu s najmodernejšími technológiami a zároveň porovnať svoje vedomosti s inými žiakmi.

Nitra 26. apríla (TASR) – Murárski učni zo Slovenska, Česka a Maďarska si v týchto dňoch merajú sily v Nitre na 19. ročníku „Medzinárodnej súťaže praktických zručností a odborných vedomostí v učebnom odbore murár“.

Na Strednej odbornej škole (SOŠ) na Nábreží mládeže dnes súťaží 16 dvojčlenných družstiev, ktoré po teoretických testoch predvádzajú odbornej porote svoje praktické zručnosti.

„Dnes zakladajú stavebný segment, ktorý vymurujú podľa technickej dokumentácie, a potom ho omietnu. Následne bude ich práca vyhodnotená,“ uviedla riaditeľka SOŠ Nábrežie mládeže Ľubica Hlaváčová.


Foto: TASR/Henrich Mišovič
Podľa jej slov sú podobné súťaže pre mladých remeselníkov dôležité, pretože si na nich môžu vyskúšať prácu s najmodernejšími technológiami a zároveň porovnať svoje vedomosti s inými žiakmi.

„Chceme zároveň spropagovať murárske remeslo a dokázať, že keď sa robí dobre a kvalitne, tak má naozaj zlaté dno,“ uviedla Hlaváčová.

Ako konštatovala, súčasní absolventi murárskych učilíšť vychádzajú do praxe dobre pripravení, o čom svedčí aj záujem stavebných firiem.

Každý rok nás zamestnávatelia žiadajú nielen o murárov, ale aj o iné stavbárske profesie. Takže, keď sa naši absolventi chcú zamestnať a chcú pracovať, nemajú problém nájsť si dobré miesto,“ dodala Hlaváčová.