Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Na vybraných základných školách pilotne testujú piatakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prvé celoplošné monitorovanie piatakov, výsledky ktorého budú záväzné, by sa malo uskutočniť v roku 2015.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Od začiatku tohto týždňa prebieha na vybraných základných školách pilotné testovanie piatakov. Do decembra prejde overovaním vedomostí dovedna takmer 2300 žiakov zo 70 základných škôl. Z tohto počtu bude asi 560 žiakov z 13 škôl s vyučovacím jazykom maďarským.

Piataci budú testy písať z matematiky, slovenského jazyka a literatúry, na maďarských školách zas z maďarského jazyka a literatúry a zo slovenčiny. Riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská hovorí, že do testovania zapojili mestské, dedinské, slovenské i národnostné školy.

Žiaci si majú vyskúšať spôsob testovania

Prvé celoplošné monitorovanie piatakov, výsledky ktorého budú záväzné, by sa malo uskutočniť v roku 2015. „Celoplošnému zavedeniu budú predchádzať tri ročníky postupnej prípravy. V rokoch 2012 a 2013 budeme overovať predovšetkým kvalitu testov a pripravovať logistické procesy na školách. V roku 2014 plánujeme generálnu skúšku Testovania 5, ktorá sa už uskutoční na všetkých školách, pričom výsledky žiakov budú ešte nezáväzné,“ spresnila Kanovská.

Počas generálnej skúšky podľa nej pôjde najmä o to, aby si všetci žiaci vyskúšali spôsob testovania a jeho organizáciu. Ak bude generálna skúška úspešná, od roku 2015 NÚCEM plánuje zaviesť celoslovenské Testovanie 5 ako súčasť monitorovania vedomostí a zručností žiakov po ukončení prvého stupňa vzdelávania na základných školách.

V septembri až novembri tohto roka a tiež v januári a februári 2013 NÚCEM overí na vybraných školách aj kvalitu a časovú náročnosť úloh pripravených na deviatacky monitor. „Na základe pilotného testu sa ukáže, či úlohy alebo testy treba upraviť a v akom rozsahu. Až po úpravách sa pilotné úlohy môžu dostať do 'ostrého' testu,“ uviedla riaditeľka ústavu, ktorý testovanie zastrešuje. Celoslovenské monitorovanie deviatakov sa tento školský rok uskutoční 13. marca 2013.