Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Nechceme štrajk, ale dohodu, tvrdí školský odborár

Na snímke učitelia lepia plagáty na okná ZŠ na Moskovskej ulici v Banskej Bystrici počas štrajku učiteľov 13.septembra 2012. Foto: TASR/Dušan Hein

Bratislava 21. októbra (TASR) - Školskí odborári nechcú štrajk, ale dohodu na svojich požiadavkách. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Martin Maták. Odborári v pondelok (15. 10.) oznámili, že neprijímajú päťpercentné zvýšenie platov ponúkané vládou.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Školskí odborári nechcú štrajk, ale dohodu na svojich požiadavkách. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Martin Maták.

Odborári v pondelok (15. 10.) oznámili, že neprijímajú päťpercentné zvýšenie platov ponúkané vládou. Na 26. novembra ohlásili začiatok neobmedzeného štrajku. "To, že sme nechali taký dlhý priestor, svedčí o tom, že my ten štrajk nechceme. Chceme sa dohodnúť a pevne veríme, že sa nájdu riešenia, ktoré povedú k tomu, že sa štrajk napokon odvolá," uviedol Maták.

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) považuje požiadavku zvýšiť platy učiteľov za prirodzenú. "Na druhej strane, keďže som realista a poznám aj čísla a poznám, kam smeruje svet, musím rešpektovať aj súčasnú ekonomickú situáciu na Slovensku, ktorá nemá na zvyšovanie platov," zdôraznil minister v diskusii. Dodal, že niektoré rezorty ako ministerstvo obrany či pôdohospodárstva prídu podľa návrhu rozpočtu v budúcom roku o prostriedky, školstvu sa však má pridať. "Aj napriek tomu vnímam požiadavku učiteľov ako legitímnu, budem rokovať, ale aký bude výsledok, teraz neviem povedať," uviedol Čaplovič. Stanovisko ministerstva v tejto otázke sa bude podľa neho odvíjať od výsledkov rokovania školskej štvorpartity.

Na platy učiteľov by sa mohli nájsť peniaze v rezerve vlády, domnieva sa poslanec NR SR za KDH a exminister školstva Martin Fronc. "Som presvedčený, že sú zdroje. Napríklad, nikdy si nepamätám, že by bola rezerva vlády 500 miliónov eur. Je to obrovská čiastka. Tých ďalších 63 miliónov eur sa odtiaľ dá zobrať," podčiarkol Fronc. Vyše 60 miliónov eur by totiž podľa ministerstva financií stálo štátnu pokladnicu ponúkané zvýšenie platov školských zamestnancov o päť percent. Základnou požiadavkou odborárov však je nárast tarifných platov aspoň o 10 percent v budúcom roku. Fronc nechápe výhrady kritikov, že učitelia si nezvolili na štrajk dobrú dobu. "Kedy bola na to vhodná doba?" spýtal sa v relácii a dodal, že hoci nie je za štrajky, ten avizovaný považuje za oprávnený.