Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Nízke platy bránia niektorým pracovníkom škôl štrajkovať

V Nitrianskom kraji sa niektorí zamestnanci škôl do štrajku nezapoja.

Nitra 22. novembra (TASR) – Takmer 70 percent základných a materských škôl v Nitrianskom kraji sa v pondelok 26. novembra zapojí do štrajku. Ako TASR informovala Eva Pavelková z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy, v jednotlivých okresoch kraja je účasť rôzna.

„Máme okresy, kde sa do štrajku zapojí 90 percent učiteľov a sú regióny, kde ich bude štrajkovať okolo 50 percent. Zatiaľ najvyššia účasť je v okrese Topoľčany a najnižšia v okrese Šaľa,“ povedala Pavelková. Rôzne je aj trvanie štrajku, väčšina škôl bude zatvorená tri dni. „Sú školy, kde budú štrajkovať iba jeden deň, ale máme aj také, kde vyhlásili neobmedzený štrajk,“ hovorí.

Školskí odborári vítajú, že učitelia sa konečne rozhodli poukázať na zlý stav slovenského školstva. Zároveň však priznávajú, že kolektívy na školách sú v súvislosti s protestom polarizované. „So štrajkom súhlasí väčšina pedagogických aj nepedagogických zamestnancov. Ide o to, že mnohí z nich idú do štrajku obetavo, s vedomím, že treba vydržať, aby sa podmienky v školstve zlepšili. Iní sa nechcú vzdať ani časti výplaty a čakajú, že ten boj za nich vybojujú iní. Tie platy v školstve sú naozaj nízke a ľudia sa boja, že prídu aj o to málo, čo každý mesiac dostávajú,“ vysvetľuje Pavelková. Podľa nej pritom nejde iba o platy, ale o celkový stav školstva. „Ten je neudržateľný. Verím, že aj verejnosť to pochopí, pretože nechce, aby ich deti sedeli v triedach vo vetrovkách, pretože nemáme na kúrenie, pretože na školách už nemáme peniaze prakticky na nič,“ hovorí Pavelková.

Súhlasí s ňou aj učiteľka v jednej z nitrianskych materských škôl, ktorá však nechce byť menovaná. „Tie platy sú také malé, že sme sa rozhodli štrajkovať iba jeden deň. Máme tu niekoľko učiteliek, ktoré sú samoživiteľky a teda žijú iba z jedného platu. Napriek tomu do štrajku obetavo idú, pretože situáciu v školstve považujú za neúnosnú. Nezapoja sa niektoré nepedagogické pracovníčky, ktoré majú také nízke platy, že aj najmenší výpadok, by ich existenčne ohrozil. Takto, aj keď nepriamo, im je vlastne odopretá možnosť zapojiť sa do štrajku,“ hovorí učiteľka, podľa ktorej mnohé materské školy fungujú len vďaka tomu, že ich v prevádzkyschopnom stave udržujú rodičia a učiteľky, ktoré si veľkú časť pomôcok a potrieb musia nosiť z domu. Ako uviedol vedúci Odboru školstva, mládeže a športu na Mestskom úrade v Nitre Vladimír Ďuga, z celkového počtu materských škôl v Nitre sa do štrajku zapojí 20 percent. Štrajkovať bude aj 64 percent základných škôl.

Zo všetkých stredných škôl v Nitrianskom kraji sa ich do štrajku zapojí približne polovica. Informovala o tom vedúca Odboru školstva, mládeže, športu a kultúry Úradu NSK Ľubica Libová. Ona sama s cieľmi štrajku súhlasí. „Čo sa týka ohodnotenia toho nášho učiteľa, je chabé. Je predsa niečo choré v tejto spoločnosti, keď začínajúci učiteľ má možno 600 eur v priemere. My robíme, tak ako lekári, so živým materiálom a ako tie deti budeme tvarovať, takú spoločnosť budeme mať. Učitelia si zaslúžia vyššie ohodnotenie. Oni neučia hodinu, dve. Oni sa musia pripravovať, sústavne študovať, oni musia byť vzorom. A pri tom neriešia len pedagogické veci, ale učiteľ často supluje aj rodinu,“ dodáva.