Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Noc múzeí a galérií v Trenčíne

Noc múzeí a galérií v Trenčíne Foto: Gabriela Dolinská/TASR

Aj mesto Trenčín už ôsmykrát otvorilo brány svojich pamiatok a múzeí. Pridalo sa tak k ďalším slovenským mestám, ktoré v sobotu 19. mája pripravili podujatie Noc múzeí a galérií

Trenčín 23. mája (TASR) - Mesto Trenčín už ôsmykrát otvorilo brány svojich pamiatok a múzeí. Pridalo sa tak k ďalším slovenským mestám, ktoré v sobotu 19. mája pripravili pre svojich malých aj veľkých návštevníkov podujatie Noc múzeí a galérií. Mohol sa jej zúčastniť úplne každý. Na svoje si prišli nielen nadšenci histórie a umenia, ale všetci, ktorí si chceli pozrieť krásy nášho mesta.
Pozrieť sa mohli do galérie M.A. Bazovského, na výstavu obrazov (aj keď tých menších skôr zaujal výťah). Na svojej ceste mohli pokračovať do synagógy, kde sa konala výstava maturitných prác SUŠ v Trenčíne. Všetky práce boli veľmi pekné a originálne. Ďalšiu zastávku si mohli spraviť na Mestskej veži, odkiaľ je krásny výhľad na celé mesto. Taktiež mohli navštíviť Karner sv. Michala a Dom mestského Kata, kde sa mohli pozrieť do mučiarne a do mini múzea, kde sú vystavené detailné makety Trenčianskeho hradu. Keď už hovoríme o hrade, ten bol asi najväčšou atrakciou. Pripravené boli prehliadky zo sprievodcom, ale ľudia mohli využiť aj individuálny výstup na Matúšovu vežu. Vyjsť po toľkých schodoch dá riadne zabrať, tí čo si na ne netrúfli, sa mohli dobre zabaviť aj na nádvorí. Tu sa konal remeselnícky jarmok a bola tu tiež dobová kuchyňa zo strelnicou. Deti si mohli vyskúšať svoju šikovnosť pri narábaní s lukom. Mohli sa odfotiť s dravcami, ktorých priniesli sokoliari. Aj v našej škole, Piaristickom gymnáziu J. Braneckého, bola sprístupnená vyhliadková veža a samozrejme pamätná izba pátra Braneckého, o ktorej návštevníkom porozprávali zaujímavosti študentky gymnázia. Sprístupnená bola aj krypta Piaristického kostola.
Foto: Gabriela Dolinská
Nezabudlo sa ani na najmenších, aj pre nich bol nachystaný zábavný program. Zahrať si mohli človeče, dámu, či kolky. Zabávali sa aj pri guľôčkach, triafaní loptičiek a mohli tiež napísať, alebo nakresliť odkaz na cédečko. Tí, čo ešte hrám nerozumeli sa mohli prejsť okolo krásnej "art záhrady". Najatraktívnejšia bola pre návštevníkov nočná prehliadka.


Noc múzeií a galérií 19. mája v Trenčíne






Gabriela Dolinská, Piaristické gymnázium J. Braneckého, Trenčín