Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Noc múzeií a galérií v Múzeu Jana Thaina v Nových Zámkoch

Foto: Alena Ursínyová/TASR

Zväz múzeí a galérií každoročne pripravuje Noci múzeí a galérií. Snaží sa tak priblížiť svety rôznych kultúr a tajomstvá rôznych umení aj tým najmladším nadšencom pre umenie a zábavu

Šurany 23. mája (TASR) - Múzeum je miesto, ktoré významne ovplyvňuje kultúrneho i spoločenského ducha populácie. Zväz múzeí a galérií každoročne pripravuje Noci múzeí a galérií a v rámci celého Slovenska sa priblížiť svety rôznych kultúr a tajomstvá rôznych umení aj tým najmladším nadšencom pre umenie a zábavu. Aktivity múzeí počas tohto podujatia sú orientované na oblasti, ktoré sú bežne počas roka ľuďom ukryté. Múzeá odkrývajú svoje tajomné komnaty a dovolia do nich nazrieť nám – bežným smrteľníkom. A keďže cesta za umením je najlepšou cestou k novým poznatkom, navštívila som aj ja Múzeum Jana Thaina v Nových Zámkoch, kde sa koná výstava bábok v historických kostýmoch pod názvom Stredoveké a renesančné kráľovské dvory. V tomto duchu sa niesla aj Noc múzeí v Nových Zámkoch. Vystavené bábky sú dielami viacerých autoriek tvoriacich na profesionálnej úrovni a základným krédom výroby bábok je heslo „Hra a hračka nie je len privilégiom malého dieťaťa“. Bábiky sú potrebné počas celého detstva a sú nevyhnutné i v procese socializácie, výchovy duševne aj fyzicky zdravého človeka, preto hry s bábikami nesmú chýbať v žiadnej etape nášho života. Predsedníčkou spoločnosti je Dr. Erzsébet Gyorgy, ktorá aj slávnostne otvorila výstavu v Nových Zámkoch.
Noc múzeí je jedinečnou príležitosťou nazrieť do sveta rôznych kultúr, do sveta histórie a priblížiť sa k tajom rozličných umení, aj čo to sa z nich priučiť. Ako by ste zhodnotili májovú výstavu s názvom Stredoveké a renesančné kráľovské dvory? Čo na nej môžeme objaviť?
V rámci tvorivých dielní tu očakávame študentov, ktorí sem prídu na konci školského roka a budú vyrábať práve takéto bábky v historických kostýmoch, prototypy princezien, kráľov, šľachty, bojovníkov, v rámci tvorivých dielní v duchu vzdelávania. Bábky sa volajú „Bábky pre radosť“, pretože samotná tvorivá činnosť je veľmi obohacujúca pre deti.

Na ktoré z podujatí sa ľudia môžu najviac tešiť?
Ako prvé by som najviac vyzdvihla prehliadku expedícii v noci, ktorá je už veľmi obľúbená medzi ľuďmi a väčšinou tu mávame aj ducha. Panuje tu strašidelná atmosféra a je to veľmi príjemné spestrenie akcie. Okrem iného tu však tento rok máme aj nové programy, ako renesančný tanec, ktorý máme naladený v renesančnom charaktere na túto výstavu. Bude sa tu tancovať, predstaví sa súbor, ktorý bude ochotne vyučovať ľudí až do 21.00 hodiny. Okrem toho tu máme pripravenú tradičnú interaktívnu hru, ktorá sa odohráva v miestnostiach expedícií a tentoraz sa volá „Zambinko v krajine vitrín“. Princíp hry pozostáva z hľadania predmetov, ktoré tam nepatria a je to každoročná tradícia. Hrá sa to do polnoci, takže sa to môže hrať aj potme a potom dostávajú návštevníci pamätnú listinu. Ľudia sa môžu tešiť aj na spomienkovú výstavu návštevy Zambie, je tu pán doktor Jeřábek, ktorý desať rokov pôsobil v Afrike ako veterinár a v rámci jeho spomienok sa s ním môže každý porozprávať o jeho skúsenostiach. Deti môžu aj kresliť africké motívy. Budeme tu mať archeologickú prednášku „Keď mŕtvi prehovoria“. Vonku máme aj prírodovedný stánok, kde sú pamiatky z odliatok a podobne. Myslím si, že ľudia sa majú naozaj na čo tešiť.
Foto: Alena Ursínyová/TASR

Ako to asi vyzerá na nočnej prehliadke s vlastným svietidlom?
Nadšenci prídu aj počas dňa, ale ešte sa vrátia na nočnú akciu, lebo je to strašidelné a netradičné. O 10.00 hodiny je tu už úplná tma a ľudia si svietia len mobilmi alebo malými baterkami a snažíme sa ľudí vystrašiť napríklad už spomínaným duchom. Minulý rok sme tu mali aj nadšenca, ktorý prišiel presne o polnoci, aby si vychutnal správnu strašidelnú atmosféru v múzeu. Najviac zaujíma táto nočná atmosféra deti.

Stretli ste sa už aj s negatívnym ohlasom, čo sa týka nejakej z výstav?
Nie, ja si myslím, že sa to ľuďom vždy páčilo, dokonca sme mali aj prvých návštevníkov, ktorí tu bývajú oproti a ešte tu nikdy predtým neboli a ani nevedeli, že pri dome majú múzeum. Dokonca sme tu minulý rok mali návštevu zo zahraničia z rádia Internetional, niektorí so sebou vezmú aj zahraničného príbuzného, aby sa pokochal slovenskou kultúrnou atmosférou.

Aké podujatia v múzeu nás ešte v najbližšom čase čakajú?
V lete máme pripravenú astrológiu, vypožičanú výstavu z Piešťanského konzervatória, potom tu bude prírodovedná výstava medveďov a našich lesov s lesnými zvieratami. Koncom roka tu bude medzinárodná výstava poklady bez hraníc a poklady vypožičiavame z Ostrihomu, tiež tam budú tvorivé dielne, ktoré máme vo väčšine prípadov podujatí.

A na záver, čo by ste odkázali umelecky založeným dušiam na Slovensku?
Aby sa čím ďalej snažili, tvorili a mali z tvorenia radosť. Na našej web stránke si môžu pozrieť, čo pripravujeme v najbližšej dobe a môžu sa zapojiť i poinformovať, pretože v každom ročnom období máme niečo nové a vždy niečo nové aj vymyslíme, takže je to i pre nás také prekvapenie do budúcnosti.

Výstava bábok v historických kostýmoch sa mi veľmi páčila, čím ďalej, tým viac detí prichádzalo a moje päty kvôli ich radostnej nálade ani nestíhali nachádzať vhodný vchod do expedičných miestností. Aj fotografie z návštevy Zambie boli veľmi pôsobivé a v ovzduší panovala pravá africká atmosféra. Ako inak, i tento rok bola Noc múzeí a galérií v Nových Zámkoch veľmi navštevovanou a žiadanou akciou a môžem iba dúfať, že na svete bude čoraz viac tvorivých a umelecky založených detí bažiacich po informáciách a odovzdávaní kultúrneho dedičstva novým a novým generáciám.

Alena Ursínyová, Obchodná akadémia Šurany