Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Prípadné tlaky na školy by mohla preveriť aj ombudsmanka

Na snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Školský odborový zväz po prerušení štrajku informoval, že percento štrajkujúcich zamestnancov začalo klesať.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová by mohla preveriť prípadné podnety škôl, na ktoré mohol byť vyvíjaný nátlak, aby ukončili alebo sa nezapojili do štrajku. "Môžem začať konanie z vlastnej iniciatívy, ale muselo by to byť vo vzťahu k orgánu samosprávy alebo k orgánu verejnej správy, napríklad, ak by to urobila nejaká školská správa," vysvetlila pre TASR ombudsmanka.

Aj v tomto prípade však podľa nej platí rovnaká zásada ako v prípade zdravotných sestier, na ktoré bol vyvíjaný nátlak pri zvyšovaní platov. Verejný ochranca práv totiž nemôže vstúpiť do pracovnoprávneho pomeru. Prípadný nátlak riaditeľa školy na učiteľa by preto mohol riešiť len súd.

Školský odborový zväz po prerušení štrajku informoval, že percento štrajkujúcich zamestnancov začalo klesať "v dôsledku rôznych obštrukcií zo strany samosprávy a zriaďovateľov". Líder školských odborárov Pavel Ondek navyše už počas pondelkového (26.11.) protestu v Bratislave hovoril o zakazovaní školám štrajkovať zo strany primátora. O koho išlo, však nekonkretizoval.