Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Školák pre chybu organizátorov nesúťažil v Pytagoriáde, bol u ministra

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na riešenie pochybenia organizátorov upozornila ministerstvo TASR. Problém vznikol, keď z Centra voľného času v bratislavskom Starom Meste odišla iba listina výsledkov.

Bratislava 13. júna (TASR) - Šiestaka Štefana z bratislavskej Základnej školy Jelenia, ktorý sa pre chybu organizátorov nemohol zúčastniť na piatkovom (8.6.) celoslovenskom kole Pytagoriády, dnes prijal minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič. Štefan, ktorý bol vo svojej kategórii najlepší z celého Slovenska, nemohol rovnako ako ďalší dvaja žiaci z Bratislavy súťažiť pre chybu pri zasielaní výsledkov. Ministerstvo vzniknutú situáciu kritizovalo.

"Tento žiak je ukážkovým príkladom toho, že človek s hendikepom môže byť výnimočným a príkladom pre iných. Preto som sa stretol so Števkom, aby som poukázal na výnimočnosť, a na to, že často vôľa a odhodlanie sú motorom a inšpiráciou," povedal minister Čaplovič. Štefan navštevuje školu, do ktorej chodia deti s poruchami učenia, jeho úspech je preto pre jeho učiteľov o to výnimočnejší.

Na riešenie pochybenia organizátorov upozornila ministerstvo TASR. Problém vznikol, keď z Centra voľného času v bratislavskom Starom Meste odišla iba listina výsledkov. Slovenský inštitút mládeže - Iuventa odmietol preto deti dodatočne prihlásiť do súťaže s odvolaním sa na jej pravidlá.

Úspešní školáci z prvého bratislavského obvodu tak vo štvrtok (7. 6.) dostali v Primaciálnom paláci za svoje najlepšie umiestnenia diplomy, sú uvádzaní vo výsledkoch za obvodné kolá ako najlepší, súťažiť však pre pravidlá v celoslovenskom kole nemohli. Zainteresované strany prisľúbili, že budú hľadať opatrenia, aby sa už takáto situácia neopakovala.