Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Slovenské a srbské deti prázdninovali spoločne v Liptovskom Hrádku

Foto: Nikola Kokiová/TASR

Počas druhého júlového týždňa sa v Janoškovom dome v Liptovskom Hrádku konal Detský biblický tábor, ktorý každoročne organizuje Evanjelický cirkevný zbor v Podlužanoch

Liptovský Hrádok 31. júla (TASR) – Išlo už o deviaty ročník tohto jedinečného podujatia, ktoré však bolo tento rok špecifické slovensko-srbskou spoluprácou.



Cirkevný zbor v Podlužanoch pravidelne pripravuje pre deti zo Srbska vianočné balíčky. Pri tejto príležitosti vznikla bližšia spolupráca so srbským cirkevným zborom v Kovačici, výsledkom ktorej je aj tohtoročný biblický tábor. Námestný farár z Podlužian Jozef Havrila pozval na Slovensko srbské deti, ktoré boli pre zlé sociálne pomery, zneužívanie či týranie vyňaté zo svojich biologických rodín a umiestnené v náhradných rodinách. „Celej tridsaťčlennej skupine detí s vedúcimi zo Srbska sme ponúkli, že pobyt na Slovensku so všetkými nákladmi na ubytovanie, stravu, vstupné či programové náklady uhradíme z vlastných prostriedkov. V tomto nás podporila Evanjelická diakonia na Slovensku, Východný dištrikt ECAV, dva cirkevné zbory a jednotlivci,“ povedal pre Školský servis TASR J. Havrila.

Detský biblický tábor v Liptovskom Hrádku
Foto: Nikola Kokiová/TASR


Cieľom tohtoročného tábora bolo vytvorenie vzťahov medzi slovenskými a srbskými deťmi, ktoré by mohli prerásť do dlhodobého priateľstva medzi mladými kresťanmi. To sa nám aj podarilo, o čom svedčila rozlúčka pred odchodom, naplnená slzami a ťažkým lúčením,“ konštatoval Havrila.

Foto: Nikola Kokiová/TASR


Na deti dohliadali vedúci z oboch cirkevných zborov. Stravovanie bolo zabezpečené vlastnými kuchárkami. Pre slovenské i srbské deti bol pripravený zaujímavý program a každodenné aktivity. Nechýbala evanjelizácia prostredníctvom biblických tém, ani modlitby a piesne. Deti sa potešili aj športovému programu, turistike či výletom. Tento rok navštívili Aquapark Tatralandiu, Demänovskú jaskyňu Slobody, Vysoké Tatry či plaváreň v Liptovskom Mikuláši, kde si tiež zahrali bowling. Detská šikovnosť a predstavivosť dostala priestor v tvorivých dielňach, tam mohli deti zhotoviť rôzne ozdobné a úžitkové predmety.

Foto: Nikola Kokiová/TASR


Tábor zanechal hlboké pocity a spomienky na skvelé zážitky tak v srbských, ako aj v slovenských účastníkoch. „Bol som na tábore už veľakrát, ale teraz sa mi páčilo asi najviac, aj keď mohlo byť lepšie počasie. Našiel som si tu nových kamarátov, na ktorých nikdy nezabudnem, jedol som srbské jedlo a z tábora som si odniesol množstvo zážitkov,“ vyjadril sa jeden z účastníkov tábora. Pozitívne dojmy má aj Jozef Havrila. „S deťmi zo Srbska sme prežili úžasný čas, opäť sme mohli precítiť, čo je to spontánna vďačnosť za maličkosti, a našou najväčšou radosťou je, že sme dali deťom, ktoré boli v živote ťažko skúšané, možnosť poznať Božiu lásku i lásku blížneho priateľa,“ povedal.

Foto: Nikola Kokiová/TASR


Cirkevný zbor v Podlužanoch plánuje organizovať podobné podujatia aj v budúcnosti. O rok pôjde o jubilejný desiaty ročník letného tábora. Pre veľký úspech chcú kompetentní v slovensko-srbskej spolupráci pokračovať a o rok pozvať na Slovensko ešte väčší počet detí zo Srbska.

Foto: Nikola Kokiová/TASR


Nikola Kokiová, Katalícka univerzita Ružomberok