Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia

Deti zo SR majú možnosť dostať sa na udeľovanie Nobelovej ceny za mier

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Udeľovanie Nobelovej ceny za mier budú môcť vidieť aj deti z SR. Dostanú sa tam, keď sa zapoja do súťaže.

Brusel 14. novembra (TASR) - Oddnes platí celoeurópska tvorivá súťaž pre deti a mladých ľudí vo veku od osem do 24 rokov zo všetkých štátov EÚ, ktorú vyhlásili spoločne predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Štyria víťazi tejto súťaže budú pozvaní do Osla na slávnostné prebratie Nobelovej ceny za mier pre EÚ.

Barroso a Van Rompuy v utorok oznámili, že v spolupráci s organizáciou Fórum európskej mládeže spúšťajú súťaž v kreslení a písaní pre deti od 8 rokov a mládež do 24 rokov.

"Nobelova cena za mier nie je iba uznaním výsledkov, ktoré EÚ doteraz dosiahla, ale aj výzvou pre budúcnosť. Našim cieľom vždy bolo inšpirovať budúce generácie Európanov a preto chceme, aby európska mládež, ktorá zdedí mierový kontinent a ktorá bude zodpovedná za jeho budúcnosť, prišla s nami do Osla," uvádza sa v spoločnej výzve oboch štátnikov EÚ.

Deti a mládež z 27 členských štátov EÚ, čiže aj zo Slovenska, sa môžu zapojiť do súťaže s názvom "Mier, Európa, budúcnosť: Čo pre teba znamená mier v Európe?" už oddnes.

Organizátori určili tri vekové kategórie. Deti od 8 do 12 rokov môžu poslať kresby na danú tému, kým mladí ľudia vo veku od 13 do 17 rokov respektíve od 17 do 24 rokov sú vyzvaní na zostavenie krátkeho textu s maximálnou dĺžkou 120 slov. Texty môžu byť zaslané v ktoromkoľvek z 23 úradných jazykov v EÚ, medzi ktoré patrí aj slovenčina.

Všetci záujemcovia sa môžu do súťaže prihlásiť cez internetovú stránku www.peaceuropefuture.eu. Uzávierka súťaže bude 25. novembra o polnoci. Fórum európskej mládeže urobí predvýber zo všetkých účastníkov, keď určí 16 víťazov pre každú vekovú kategóriu. Porota určí víťazov každej vekovej kategórie, ktorí pocestujú do Osla, pričom štvrtého kandidáta si vyberie verejnosť formou hlasovania na Facebooku, kde bude uverejnených 16 najlepších textov v kategórii od 18 do 24 rokov.

Štyria víťazi sa 10. decembra pripoja k predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schulzovi, predsedovi EK Josému Manuelovi Barrosovi a predsedovi Európskej rady Hermanovi Van Rompuyovi, ktorí spoločne prevezmú Nobelovu cenu za mier a zúčastnia sa aj slávnostného koncertu z 11. decembra, ktorý sa bude konať pri tejto príležitosti.