Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Slovenský gymnazista bodoval na najväčšej svetovej súťaži pre mladých

Ilustračné foto Foto: TASR

Petrovi Horváthovi sa po vyše roku práce podarilo vynájsť lacnejšiu a citlivejšiu metódu na detekciu koncentrácie toxického kovu kadmium napríklad v odpadových vodách.

Bratislava/Pittsburgh 19. mája (TASR) - Žiak Gymnázia Jána Chalupku z Brezna Peter Horváth bodoval na najväčšej svetovej súťaži pre mladých vedcov Intel ISEF v konkurencii vyše 1200 projektov.

Spomedzi viac ako 1500 súperov z približne 70 krajín celého sveta získal tretiu cenu a 1000 USD ako odmenu za svoju prácu v kategórii chémia. Po vyše roku práce sa mu podarilo vynájsť lacnejšiu a citlivejšiu metódu na detekciu koncentrácie toxického kovu kadmium napríklad v odpadových vodách.

Slovensko každoročne na súťaži reprezentujú víťazi vybraní združením Amavet počas Festivalu vedy a techniky, ale i víťazi súťaže Scientia Pro Futuro združenia Mladí vedci Slovenska, ktorí nominovali práve Petra Horvátha. Ten už stihol vyhrať zlatú medailu v súťaži Genius Olympiad v roku 2011.

Aktuálny ročník, ktorý prebiehal v Pittsburghu v Pennsylvánii od 14. do 18. mája, sa niesol najmä v znení tých najvyšších ocenení. Pätnásťročný mladík Jack Adracka z mestečka Crownsville získal prvú cenu za objavenie novej metódy na detekciu pankreatickej rakoviny. Na základe diabetického testovacieho papiera vytvoril jednoduchý tyčinkový senzor na testovanie krvi alebo moču na prítomnosť počiatočného štádia rakoviny pankreasu. Jeho štúdia vyústila do 90-percentnej presnosti a ukázala, že jeho patent je 28-krát rýchlejší a lacnejší a 100-krát citlivejší ako súčasná metóda. Jack dostal cenu Gordona E. Moora pomenovanú na počesť spoluzakladateľa a bývalého predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa spoločnosti Intel. Táto cena predstavuje 75.000 USD.

Túto jedinú celosvetovú súťaž pre študentov stredných škôl organizuje od roku 1950 Spoločnosť pre vedu a verejnosť. Jej cieľom je inšpirovať študentov k riešeniu náročných otázok vedy a problémov blízkej budúcnosti.

TASR informoval Branislav Matliak.