Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Štúdium latinčiny cibrí logické myslenie podobne ako matematika

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Štúdium latinčiny je pomerne náročné, pretože tzv. mŕtve jazyky kladú na adepta viac nárokov ako štúdium živého jazyka.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Štúdium latinského jazyka, ktorý ovláda na veľmi dobrej úrovni približne päť miliónov ľudí na svete, má svoje stále miesto aj v študijnej ponuke na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave. Latinčinu je možné na UK študovať už od vzniku univerzity (v roku 1919). TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou UK Andrea Földváryová.

"V súčasnosti sa každý akademický rok na Katedre klasickej a semitskej filológie Filozofickej fakulty UK (FiF UK) otvára študijný program klasické jazyky, ktorého náplňou je štúdium latinčiny a klasickej gréčtiny," priblížila Földváryová. Ako dodala, v poslednom období sa v jednom akademickom roku v rámci študijného programu klasické jazyky venovalo štúdiu latinčiny spolu približne 25 študentov. Latinčinu na UK však študujú aj študenti z iných odborov, ale aj z iných fakúlt - ako povinne voliteľné alebo voliteľné kurzy. Ich počet sa každý akademický rok pohybuje okolo 150 - 200.

"Štúdium latinčiny je pomerne náročné, pretože tzv. mŕtve jazyky kladú na adepta viac nárokov ako štúdium živého jazyka. Latinčina má zložitú sústavu slovesných časov a spôsobov. Dlho sa tu buduje základná slovná zásoba a osvojujú základy tvaroslovia," uviedla vedúca Katedry klasickej a semitskej filológie na UK Ľudmila Buzássyová. Podľa jej slov však Slováci majú pri jej osvojovaní istú výhodu.

"Klasické jazyky sú typologicky príbuzné so slovenčinou, keďže sa v nich podobne skloňuje a časuje. Slovákom napríklad nerobí problém vyrovnať sa s obmieňaním slov v pádoch. Vysoké percento slovnej zásoby slovenského jazyka má pôvod práve v latinčine," dodala Buzássyová s tým, že latinčina cibrí logické myslenie podobne ako matematika.