Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Učitelia dostali vlani odmeny vo výške 13. platu, tvrdí Čaplovič

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Martin Baumann

Minister sa domnieva, že hrubé mzdy učiteľov môžu v budúcom roku stúpnuť aj o viac ako 94 eur, ktoré avizoval šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Bratislava 26. decembra (TASR) – Zamestnanci škôl dostali vlani priemerné odmeny vo výške asi 700 eur. V rozhovore pre TASR to povedal minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) a dodal, že je zvedavý, koľko dostanú učitelia na odmenách tento rok. "Ja čakám a som zvedavý, aké boli tohto roku priemerné odmeny v školstve. Za minulý rok to bolo 700 eur, to znamená takmer jeden, nazvime to, trinásty plat," uviedol Čaplovič.

Podpredseda školského odborového zväzu Martin Maták povedal, že odborári nemajú zmapovanú situáciu ohľadne odmien. "Viem, že pred rokom to bolo dosť rozdielne medzi samosprávnymi krajmi, niektoré dávali odmeny, niektoré dávali menšie. Tento rok sme nerobili nejaký prehľad, ale mám pocit, že napríklad Trenčianska "vucka" bola pripravená uvoľniť nejaké peniaze," dodal.

Učitelia by si podľa Čaploviča mali uvedomiť, že v porovnaní s inými zamestnancami majú napríklad benefity vo forme prázdnin. "Uvedomte si, že končia zimné prázdniny. Učitelia nastupujú 8. januára do zamestnania, potom sú krátke polročné, potom sú jarné prázdniny, potom sú veľkonočné, tých prázdnin je neúrekom. Ja to akceptujem, ale musia si uvedomiť, že majú isté benefity, ktoré získali a získavajú na rozdiel od iných zamestnancov," podčiarkol s tým, že to učiteľom praje, lebo si to za svoju prácu zaslúžia.

Štrajk školských zamestnancov je momentálne prerušený. Školskí odborári majú o ďalšom postupe rozhodnúť po 8. januári. Ak by obnovili ostrý štrajk, minister ho bude akceptovať, v prípade, že bude legitímny a v súlade s ústavou. "Ale potom budem čakať, či budú štrajkovať aj počas polročných prázdnin a jarných prázdnin na školách. Keď štrajkovať, tak štrajkovať aj v tomto čase, nielen počas vyučovacieho procesu," vyhlásil minister.

Učitelia od ministra do 8. januára žiadajú, aby im predložil kroky na zlepšenie školstva. Čaplovič tvrdí, že učitelia budú mať dva týždne prázdnin a dovolenky musia mať aj jeho zamestnanci. "Tento návrh je myslím neadekvátny, aby sme dali len niečo na papier a nemalo by to kvalitu. Nech nežiadajú zmeny za dva týždne, keď 20 rokov mlčali," zdôraznil. Doplnil, že ho "úkoluje" parlament. Ten vládu uznesením zaviazal predložiť systémové kroky do konca marca.

Minister sa domnieva, že hrubé mzdy učiteľov môžu v budúcom roku stúpnuť aj o viac ako 94 eur, ktoré avizoval šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). Učitelia toto číslo spochybňujú. "Výsledky nárastu platov budú zrejmé v priebehu roku. Mohli by sme sa dopracovať k tomuto číslu, dokonca som presvedčený, že môže byť aj väčšie, ak budú uznané kredity, za ktoré každoročne učitelia majú zvýšené platy," tvrdí minister. Jeho cieľom je, aby spodná hranica platov učiteľov dosiahla do konca volebného obdobia 1,2-násobok priemernej mzdy na Slovensku.