Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

V Oponiciach sprístupnili unikátnu výstavu o Titanicu

Autentický Cardezov list z roku 1935 Foto: Patrik Gerši/TASR

Skaza Titanicu je jednou z najznámejších námorných katastrof. Hoci bol označovaný za nepotopiteľný, stroskotal pri prvej plavbe. Pri tejto príležitosti usporiadali v kaštieli v Oponiciach výstavu

Trnava 11. apríla (TASR) - Údajne nepotopiteľné a nezničiteľné plavidlo, symbol ľudskej pýchy. Ráno 15. apríla 2012 uplynie presne 100 rokov od jednej z najväčších tragédií - potopenia Titanicu. Pri tejto príležitosti usporiadali v kaštieli Chateau  Appony v Oponiciach výstavu.

Skaza Titanicu je jednou z najznámejších námorných katastrof. Hoci bol označovaný za nepotopiteľný, stroskotal pri prvej plavbe. Katastrofa si vyžiadala okolo 1500 obetí. Medzi nimi bol kapitán lode, vrchný dôstojník a prvý dôstojník. Jedným z pasažierov, ktorý prežil potopenie Titanicu, bol aj americký milionár Thomas Cardeza.
Kufor milionára Thomasa Cardezu
Foto: Patrik Gerši/TASR
Prenajal si jednu z najluxusnejších kajút na Titanicu. Do Ameriky sa vracal práve z pobytu v oponickom kaštieli. Na poslednú plavbu si zo sebou zobral aj všetky svoje šperky. Po stroskotaní lode sa mu ich nepodarilo zachrániť. „Skončili na dne Atlantiku a ich hodnotu vyčíslili na 3,9 milióna dolárov,“ povedal pre školský servis TASR Peter Králik, sprievodca oponického kaštieľa.
Kustód Peter Králik s Cardezovou termoskou
Foto: Patrik Gerši/TASR
Zachránil si ale svoj život. Stal sa tak jedným zo 711 pasažierov, ktorí tragédiu najluxusnejšieho zaoceánskeho parníka tej doby prežili. Po tragickej udalosti sa do Oponíc vrátil niekoľkokrát. Spolu s grófom Henrikom Apponyim mali poľovnícku vášeň, ktorá ich spájala. Po smrti grófa Apponyiho sa Cardeza do Oponíc už nevrátil. Súčasťou výstavy sú nielen fotografie legendárneho parníka, ale najmä osobné predmety amerického milionára T.D.M. Cardezu, ktorý svojho času obýval kaštieľ v Oponiciach a na palube Titanicu prevážal do USA rodinné šperky. Medzi nimi nechýbal ani šperk známy ako „Srdce oceánu.“ Prehliadka je obohatená o sprievodné slovo, o ktoré sa postará Peter Králik: „Príbeh o Cardezovi mi prerozprávala jedna stará žena. Bola to Slovenka, ktorá sa stretla s Tomom Cardezom v Kovarciach ako malé dievča. Rozprávala mi často príbeh o „amerikánovi“ z veľkej lode.“
Výstava bude pre verejnosť sprístupnená od 11. apríla a potrvá do konca mesiaca.

Patrik Gerši, Univerzita sv. Cyrila a Metoda Trnava         

V Oponiciach sprístupnili výstavu