Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

V Prešovskom kraji odbory očakávajú vysokú účasť škôl v štrajku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Začiatok štrajku je vyhlásený na pondelok 26. novembra.

Prešov 20. novembra (TASR) – Školskí odborári očakávajú, že v Prešovskom kraji sa do štrajku zamestnancov školstva, ktorého začiatok je vyhlásený na pondelok (26.11.), zapojí viac ako 70 percent základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a miest.

Predsedníčka prešovskej Krajskej rady Združenia základného školstva Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Darina Nagyová dnes uviedla, že školy už postupne nahlasujú účasť. Nevylúčila, že zapojenosť by sa mohla priblížiť až k 86 percentám. Toľko ZŠ a MŠ v kraji sa totiž zapojilo do štrajku 13. septembra tohto roka. Do práce vtedy nenastúpilo 8758 zamestnancov škôl.

"Vysokú účasť škôl očakávame hlavne v okrese Prešov, čo už avizovali účastníci minulotýždňového stretnutia riaditeľov škôl a zástupcov odborov. Zapojenosť by sa mala pohybovať na úrovni 90 percent," povedala Nagyová. Dodala, že vysoké zastúpenie by mali mať aj školy z okresov Stará Ľubovňa, Sabinov, Poprad, Kežmarok, Stropkov. Veľkú podporu vraj majú aj v kategórii materských škôl.

"Ja predpokladám, keby ten štrajk trval viac dní, že sa tie školy budú skôr pripájať ako odpájať," konštatovala predsedníčka krajských odborov.

Doplnila, že podľa doteraz získaných informácií z osobných rozhovorov sú názory na dlhodobejšie zotrvanie v štrajku aj medzi zamestnancami rôzne. Niektorí sú vraj odhodlaní štrajkovať aj mesiac, iní hovoria o dňoch.

Podľa Nagyovej sa dnes nedá presne určiť, akú formu protestu si školy zvolia. Nevedela potvrdiť, či sa prvý deň štrajku stretnú v školách, alebo sa v okresných mestách budú konať aj zhromaždenia na verejných priestranstvách. Veľkú účasť však očakávajú na centrálnych zhromaždeniach.

"V pondelok sa pripravujú tri veľké protestné zhromaždenia v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Na zhromaždenie v Košiciach sa nám už nahlásilo množstvo ľudí, pre všetkých ani nebudeme vedieť zabezpečiť dopravu," pripomenula Nagyová.

Podľa krajskej predsedníčky odborov pohár trpezlivosti už pretiekol a v školstve musia nastať zásadné zmeny, a to nielen čo sa týka platov, ale aj vytvárania podmienok pre prácu učiteľov i ostatných zamestnancov.

Predseda Rady stredných škôl a školských zariadení OZPŠaV vo východoslovenskom regióne Ľuboš Kvašňák uviedol, že návratky účasti škôl na štrajku sa sumarizujú, a teda nemajú ešte presné čísla. Predbežne odhadol, že na štrajku by sa mohlo zúčastniť okolo 70 percent stredných škôl v kraji v zriaďovateľskej pôsobnosti regionálnych samospráv a Krajských školských úradov v Košickom a Prešovskom kraji.