Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Vyradené knihy na Liptove sú dostupné pre všetkých

Liptovská knižnica Gašpara Fejérpataky-Belopotockého pripravila pre svojich návštevníkov antikvárny predaj kníh.

Liptovská Mikuláš 16. marca (TASR) – Liptovská knižnica Gašpara Fejérpataky-Belopotockého pripravila pre svojich návštevníkov antikvárny predaj kníh. Podujatie s názvom „Knižný jarmok“ bude trvať do konca mesiaca. „Podujatie sme sa rozhodli zorganizovať pri príležitosti marca- mesiaca kníh,“ uviedla Marcela Feriančeková, riaditeľka mestskej knižnice.

Záujemcovia si môžu za symbolickú cenu päťdesiat centov zakúpiť vyradené knižné tituly, ktoré by už márne hľadali v kníhkupectvách. Ide zväčša o knihy s poškodeným obalom alebo o duplicitné výtlačky. Zo strany čitateľov je o knihy veľký záujem. Knižný jarmok sa nachádza v oddelení beletrie a detskej literatúry. Pre verejnosť je dostupný v čase od 9.00 do 18.00 hodiny. Zo získaných finančných prostriedkov môže knižnica zakúpiť nové knihy, prípadne zariadenie.    
Marec – mesiac kníh sa spája s menom Matej Hrebendu. Bol to zberateľ, potulný predavač kníh a šíriteľ osvety a vzdelania, ktorý sa narodil i zomrel v marci. Od roku 1989 však „Mesiac knihy“ nie je podujatím oficiálne riadeným ministerstvom a postupne zaniká. S nástupom elektronických médií kniha stráca svoje dominantné postavenie, čo súvisí i s premenovaním marca na Mesiac kníh a internetu.       

Nikola Kokiová, 21 rokov, Katolícka univerzita Ružomberok