Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia ZOH 2018

Každé kolo bolo ako finále, vravel Magoni a už nemyslel na ZOH

Na snímke Veronika Velez-Zuzulová počas osemfinále paralelného slalomu v tímovej súťaži alpských lyžiarov proti Nemecku na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu 24. februára 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Veronika Velez-Zuzulová absolvovala vďaka novému trendu na svojich posledných ZOH dva štarty.

Pjongčang 24. februára (TASR) - Na slovenských lyžiarov čakali v sobotňajšej tímovej súťaži na zimných olympijských hrách v Pjongčangu iba náročné úlohy. Po osemfinále by ďalšou bolo Švajčiarsko, ktoré napokon získalo zlato. K štvrťfinálovej skúške sa Slováci nedostali, nad ich sily bolo už Nemecko - súper, ktorého prekonali v rovnakej fáze na majstrovstvách sveta v St. Moritzi.

Nebolo to však rovnaké Nemecko ako na vlaňajšom šampionáte, zo zostavy zostala iba Lena Dürrová, ktorá proti Veronike Velez-Zuzulovej získala jeden z dvoch bodov svojho družstva. Druhý pridal Linus Strasser víťazstvom nad Andreasom Žampom a Nemci postúpili na čas, hoci Marina Wallnerová a Alexander Schmid v úvodných dvoch jazdách nestačili na Petru Vlhovú a Adama Žampu.

"Celý 'pavúk' bol silný. Najprv sme mali Nemecko, v prípade postupu by sme dostali Švajčiarsko, každé kolo bolo ako finále. Nemecký tím bol odlišný od toho spred roka v St. Moritzi. Disponujú silnými ženami, o čom sme vedeli z podujatí Svetového pohára. Nie je jednoduché zdolať ich, no takisto to platí o mužskej časti. V paralelnom slalome je trať veľmi krátka, všetko musí vyjsť perfektne. Dürrová predviedla perfektné načasovanie," povedal pre TASR tréner Livio Magoni, ktorého zverenka si zmerala sily s tradičnou súperkou v paralelných súťažiach tejto sezóny SP: "S Wallnerovou sme sa stretli v prvom kole v Courcheveli, Osle aj Štokholme a zakaždým sme zvíťazili len minimálnym rozdielom."

Tak sa to skončilo aj teraz, Vlhová bola rýchlejšia o dve stotiny sekundy. V prípade rovnosti bodov sa však porovnávajú časy lepších a Vlhová "na diaľku" prehrala s Dürrovou o šesť stotín. Čas Adama Žampu bol horší než Strasserov o 65 stotín. "Štartovalo to najlepšie, čo momentálne máme na Slovensku. Ťažko sa to porovnáva so St. Moritzom, lebo výkonnosť pretekárov bola odlišná ako vtedy. Pretekárov sme museli vyberať najprv my, keďže sme boli v nasadení nižšie," uviedol líder tímu Timotej Zuzula. Prehra nezmenila jeho názor na zaradenie tímovej súťaže na ZOH, ako aj čoraz viac paralelných pretekov v seriáli SP: "Je to budúcnosť svetového lyžovanie. Začínajú sa organizovať podujatia vo veľkých mestách. Je dobré, že sa to stalo aj súčasťou olympijského programu, napríklad aj v biatlone je miešaná súťaž."

Velez-Zuzulová absolvovala vďaka novému trendu na svojich posledných ZOH dva štarty. V paralelných pretekoch v Mníchove 2013 si pripísala druhé víťazstvo vo SP, o ďalšie ju vo finále v Moskve 2013 pripravila práve Dürrová. "Nastavili sme sa súťažne, veď sme sem prišli na preteky. Pocity pred nimi však neboli také, ako keď jazdila v najlepšej forme. Každý chcel podať maximálny výkon, smola bola, že sa opäť zranila, keď bola pred ZOH vysoko. Pred Soči sa stalo to isté," pokračoval Zuzula. Myslí si, že na jeho dcéru sa môže za účasť v nie stopercentnej forme zniesť vlna kritiky, zdôrazňuje však, že bez určitej výkonnosti by do Pjongčangu ani necestovali: "Nebrali sme to tak, že si zaslúži olympiádu. V Lenzerheide svojím výkonom dokázala, že som môže ísť. Veľmi si na nej cením už len to, že sa vrátila a chcela to skúsiť. Jej skúsenosti po operácii, čo treba absolvovať pre čo najskorší návrat, môžu pomôcť aj iným športovcom." Velez-Zuzulová pracovala na návrate štyri mesiace: "Keď som videl jej odhodlanie, ani mi nechodili myšlienky, aby to v zabalila v polovici. Poznala len ráno nemocnicu, popoludní tréning a rehabilitáciu. Zásluhou kondičnej prípravy sval držal koleno."

S koncom kariéry Velez-Zuzulovej sa uzavrela jedna etapa aj pre jej otca a dlhoročného kouča. Zuzula chce pri lyžovaní zostať: "Robím ho celý život, zažil som dosť veľa. Dostávam ponuky, budem sa snažiť vybrať najlepšiu. Vyberiem si najvýhodnejšiu možnosť, mám čas, sezóna sa ešte neskončila."

Zuzulova budúcnosť je otvorená, Magoniho prítomnosť jasne spätá s Petrou Vlhovou. Taliansky tréner už z polemiky vynecháva minulosť, minimálne tú čerstvú: "Z pohľadu nášho tímu je lepšie nekomentovať tieto ZOH a zabudnúť na tento mesiac."

Vyslaní redaktori TASR ak ph