Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia ZOH 2018

V kombinačnom zjazde treba byť do 30-ky, zhodli sa Slovenky

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas tréningu zjazdu žien v stredisku Čongson na ZOH v Pjongčangu 20. februára 2018. Foto: TASR/AP

Pre Kantorovú nebude kombinácia až taká neznáma, dosiahla v nej svoj najlepší výsledok v tomto ročníku Svetového pohára, keď koncom januára v generálke v Lenzerheide obsadila 28. priečku.

Pjongčang 21. februára (TASR) - Umiestnenie v prvej tridsiatke po zjazde bude cieľom slovenských lyžiarok Petry Vlhovej aj Barbary Kantorovej vo štvrtkovej olympijskej kombinácii v Pjongčangu. Ako príprava im poslúžil aj stredajší súťažný zjazd v stredisku Čongson, v ktorom Kantorová obsadila 29. priečku, Vlhová ho nedokončila.

Dvadsaťdvaročná Vlhová si rovnako ako v sobotňajšom superobrovskom slalome pripísala premiéru v disciplíne na zimných olympijských hrách, majstrovstvách sveta alebo podujatiach Svetového pohára. Stránka Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) eviduje na akejkoľvek úrovni iba dva jej výsledky zo zjazdu, oba sú z vlaňajších majstrovstiev Slovinska. Ako nováčik nezvládla tú istú pasáž ako Švajčiarka Lara Gutová, ktorá obhajovala bronz zo Soči 2014. "Bola som tam trošku neskoro, potom nasledoval skok a už som nestihla zareagovať, pretože som bola úplne ináč vytočená. Nemala som smer na bránku a potom sa to už nedalo zachrániť. Samozrejme, sú to preteky, takže ma to mrzí. Beriem to však ako tréning a budem sa snažiť z toho poučiť, vziať si niečo pozitívne," vravela Vlhová pre TASR v cieľových priestoroch.

Práve v tréningoch, ktoré boli na programe od nedele do utorka, Vlhová neustále napredovala. Postupne skončila na 36., 31. a 29. mieste: "Na rýchlosť som si už zvykla, len technika je mierne odlišná. Treba trénovať a dostať sa do toho. Je to niečo nové, ale áno, v každom tréningu som sa trošku zlepšila. Zakaždým som sa naučila niečo nové. V prvých pretekoch však stačila jedna chybička a minula som bránku. Budem sa snažiť toho vyvarovať a vo štvrtok zlepšiť túto pasáž." Pokiaľ sa jej to podarí, podľa tréningových rezultátov by mohla atakovať najlepšiu tridsiatku už v zjazde. Pred slalomovou časťou kombinácie by to znamenalo skvelú východiskovú pozíciu, keďže Vlhová by sa na trať vydala medzi prvými na nerozbitom podklade. Kvalitnou slalomovou jazdou by sa mohla posunúť na vyššie pozície vo výsledkovej listine kombinácie, v ktorej si takisto odbije debut na vrcholnej úrovni. Aj kombinačný slalom sa pôjde v Čongsone a nie v rezorte Jangpchjong, kde zažila trinástym miestom sklamanie v špeciálnom: "Cieľom bude dostať sa do prvej tridsiatky a potom uvidíme. Akurát idem na dve voľné jazdy slalomu, aby som zistila, aký je kopec."

Pre Kantorovú nebude kombinácia až taká neznáma, dosiahla v nej svoj najlepší výsledok v tomto ročníku Svetového pohára, keď koncom januára v generálke v Lenzerheide obsadila 28. priečku. Aj v jej prípade je slalom silnejšia disciplína: "Samozrejme, keby som si tak preniesla dnešné miesto na zajtra, bolo by to úplne super." Kantorová sa pôvodne nechystala na štart súťažného zjazdu, no po zmene programu sa rozhodla, že nevynechá ani ten. Kombinácia sa mala konať v piatok, ale organizátori ju z obáv z nepriaznivého počasia predsunuli na štvrtok: "Škrtli nám kombinačný tréning zjazdu a už zajtra sú preteky, nechcela som si pred nimi dať deň pauzu. Chcela som byť stále v tom, lebo zo skúseností viem, že mám potom lepší pocit a viac si verím. Preto som absolvovala súťažný zjazd, aj keď to tak nebolo naplánované."

Vyslaní redaktori TASR Andrej Bezák a Peter Horváth