Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia ZOH 2018

VIDEO: Barteková vo funkciách MOV napriek vyťaženiu, váži si dôveru

Z tlačovej konferencie s členkou Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Dankou Bartekovou, ktorá bola v Pjongčangu zvolená za podpredsedníčku komisie športovcov MOV a za členku etickej komisie MOV počas XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu 8. februára 2018. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská strelkyňa sa stala aj členku Etickej komisie MOV. Túto funkciu bude ako reprezentantka športovcov zastávať do OH 2020 v Tokiu.

Pjongčang 8. februára (TASR) - Danka Barteková má mimoriadne vyťažené pracovné obdobie, váhala prijať nové funkcie v olympijskom hnutí, ale prijala ich rada a ďakuje za dôveru. Predovšetkým samotným kolegom-športovcom, ktorí ju v dejisku zimnej olympiády v Pjongčangu zvolili za podpredsedníčku Komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Slovenská strelkyňa sa stala aj členku Etickej komisie MOV. Túto funkciu bude ako reprezentantka športovcov zastávať do OH 2020 v Tokiu. O post "druhej ženy" komisie športovcov sa uchádzala po odstúpení bývalého francúzskeho vodného slalomára Tonyho Estangueta. Ten zostal členom komisie do roku 2020, ale chce sa prioritne venovať prípravám OH 2024 v Paríži.



"Nebolo to pre mňa ľahké obdobie. Neprišlo to vo vhodnom čase, ale je to len raz za dva roky a po dlhom zvažovaní som sa rozhodla využiť dôveru športovcov v moju integritu. Čo sa týka etickej komisie, tiež si to veľmi vážim. Mojou hlavnou úlohou bude dodržiavanie pravidiel a fair play," zdôraznila Barteková na štvrtkovej tlačovej konferencii v Slovenskom dome v Kangnungu.

Práve otázka etických princípov či fair play rezonovala na pôde MOV vzhľadom na ruskú dopingovú kauzu. Tá pokračuje aj pár hodín pred oficiálnym otvorením ZOH, Športový arbitrážny súd (CAS) oznámi verdikt v ďalších 45 prípadoch v piatok. Predchádzajúcich pätnásť Rusov, ktorých CAS oslobodil, MOV napriek tomu odmietol pozvať do Pjongčangu: "MOV si od začiatku povedal, že pozve športovcov, pri ktorých nebude existovať žiadne podozrenie. Rešpektoval rozhodnutia CAS a vyhlásil, že všetci oslobodení prejdú nezávislým procesom, rovnakým ako všetci posudzovaní predtým. Trinásť športovcov a dvoch, ktorí vystupovali v pozícii trénerov, posúdil odborný výbor pod vedením bývalej francúzskej ministerky športu a súčasnej šéfky Nezávislej testovacej autority (ITA) Valerie Fourneyronovej. Výbor vo všetkých prípadoch neodporučil pozvanie na ZOH, pretože nesplnili minimálne niektoré z ďalších kritérií, ktoré MOV stanovil dopredu. Všetci športovci, ktorí z Ruska prišli, sú čistí. Neexistuje žiadne podozrenie, že by mali akýmkoľvek spôsobom spojenie so systematickým dopingom. Myslím si, že si zaslúžia úplný rešpekt a uznanie zo strany ostatných účastníkov. Prešli totiž oveľa vyšším štandardom kritérií."

Barteková si po všetkých povinnostiach chce vychutnať nadchádzajúce podujatie: "Zatiaľ som veľa nevidela pre mnoho povinností. Prvý deň po prílete bolo rokovanie Komisie športovcov, tá sa potom stretla s exekutívou MOV. Nasledovalo dvojdňové zasadnutie MOV, tieto stretnutia často trvajú od rána do večera. Teším sa, že teraz to opadlo, v piatok je otvárací ceremoniál. ZOH sa konečne začnú a budeme sa môcť zaoberať športom a tešiť sa z výsledkov."