Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia ZOH 2018

Severská kombinácia: Boj o tri kolekcie medailí opäť bez Slovákov

Na archívnej snímke Akito Watabe. Foto: TASR/AP

Slovensko ani tentoraz nebude mať v tomto športovom odvetví pod piatimi kruhmi zastúpenie. V samostatnej ére sa na hrách predstavili zatiaľ iba štyria Slováci.

Bratislava 14. februára (TASR) - Severská kombinácia na ZOH v Pjongčangu odštartuje dnes, celkovo v nej rozdajú tri kolekcie medailí. Diváci uvidia v areáli Alpensia rovnaké tri súťaže ako pred štyrmi rokmi v Soči - dve individuálne podujatia so skokmi z normálneho i veľkého mostíka a behom na 10 km a na záver súťaž družstiev (skoky na veľkom mostíku a beh na 4x5 km).

Slovensko ani tentoraz nebude mať v tomto športovom odvetví pod piatimi kruhmi zastúpenie. V samostatnej ére sa na hrách predstavili zatiaľ iba štyria Slováci. Historicky najvyššie umiestnenie má na konte Michal Giacko vďaka 26. pozícii v Lillehammeri v roku 1994, spoločnosť mu na prvej zimnej olympiáde so slovenskou účasťou vtedy robili Jozef Bachleda a Martin Bayer, do súťaže družstiev sa však nezapojili pre Bachledovo zranenie. Potom už nasledovali iba dva štarty Michala Pšenka v Salt Lake City v roku 2002, kde obsadil 38. a 39. priečku.

Severská kombinácia združuje skoky a beh na lyžiach, vznikla v 19. storočí v Nórsku a pôvodne si ňou testovali svoje schopnosti nórski vojaci. Na zozname olympijských športov nechýba už od prvej zimnej edície OH v roku 1924 vo francúzskom Chamonix, v roku 1988 pribudla tímová súťaž. Suverénne najúspešnejšou krajinou olympijskej histórie je Nórsko s 30 medailami (13-9-8). Na predchádzajúcej olympiáde vo Vancouveri zvíťazil na veľkom mostíku Nór Jörgen Graabak, na strednom Nemec Eric Frenzel a v tímovej súťaži triumfovali Nóri. Severská kombinácia je od olympijského debutu čisto mužskou záležitosťou, to sa ale môže čoskoro zmeniť. Predstavitelia FIS rokujú o možnosti ženskej súťaže v tomto odvetví na ZOH 2022 v Pekingu.

Medzi topfavoritov v tomto roku patrí líder aktuálneho ročníka Svetového pohára Japonec Akito Watabe, Nóri Jan Schmid a Jörgen Graabak a už tradične silná ekipa Nemcov na čele s olympijským víťazom a päťnásobným držiteľom SP Ericom Frenzelom, štvornásobným majstrom sveta Johannes Rydzekom a Fabianom Riesslem. Bez šancí nie sú ani Rakúšania a Francúzi, v ktorých drese sa po pauze vrátil na scénu olympijský šampión z Vancouveru a desaťnásobný medailista z MS Jason Lamy Chappuis.