Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia ZOH 2022

Taiwan sa zúčastní na ceremoniáloch, hovorí o nátlaku zo strany MOV

Žena kráča okolo maskota ZOH v Pekingu pandu Bing Dwen Dwena v olympijskej dedine 1. februára 2022. Foto: TASR/AP

Vláda v Taiwane najskôr ako dôvod neúčasti svojich športovcov na ceremoniáloch uviedla odložené lety a tvrdé protipandemické pravidlá v Číne, pričom tím by do Pekingu nestihol prísť včas.

Peking 1. februára (TASR) - Športovci z Taiwanu sa napokon zúčastnia na otváracom a záverečnom ceremoniáli ZOH 2022 v Pekingu. Podľa vlastných slov to urobia po nátlaku zo strany Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Informovala o tom agentúra AP.

"Musíme zmeniť náš pôvodný plán. Po opakovanej žiadosti MOV, aby sme si splnili povinnosť a aby sme rešpektovali olympijskú chartu, sa zúčastníme na oboch ceremoniáloch," uvádza sa v stanovisku Taiwanského olympijského výboru.

Vláda v Taiwane najskôr ako dôvod neúčasti svojich športovcov na ceremoniáloch uviedla odložené lety a tvrdé protipandemické pravidlá v Číne, pričom tím by do Pekingu nestihol prísť včas. Taiwan sa obával, že Čína by degradovala jeho výpravu tým, že by ju na otváracom ceremoniáli nechala pochodovať spoločne s tímom Hongkongu. ZOH sa konajú v čase zvýšeného napätia medzi oboma krajinami. Peking považuje tento ostrov s vlastnou demokratickou vládou za odštiepeneckú provinciu Číny.

Taiwan vyšle do Pekingu 15-člennú výpravu so štyrmi športovcami, teda rovnaký počet ako na ZOH 2018 v Pjongčangu. Členovia tímu priletia do Číny z rôznych častí sveta, vrátane USA či Švajčiarska. Do Pekingu nevycestujú žiadni predstavitelia taiwanskej vlády.