Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Bratislava

Poliklinika Bezručova spustila petíciu za bezbariérový prístup

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Na potrebu výstavby bezbariérového prístupu upozornili aj prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová a Veronika Ivančíková z pacientskej organizácie Slovak Crohn Club.

Bratislava 17. mája (TASR) - Poliklinika Bezručova v Bratislave spustila petíciu za výstavbu bezbariérového prístupu do budovy. Jej medicínsky riaditeľ Tibor Hlavatý na piatkovej tlačovej konferencii vysvetlil, že by to výrazne pomohlo pacientom. Poukázal na to, že sa asi rok usilujú o vydanie stavebného povolenia. Proces sa podľa jeho slov komplikuje pre námietky súkromnej spoločnosti. Považuje ich za účelové.

Poliklinika získala rozhodnutie o povolení stavby od Stavebného úradu Bratislava Staré mesto v marci. Hlavatý poukázal na to, že voči tomu vzniesla spoločnosť námietky, ktoré bude musieť posúdiť odvolací orgán, teda Úrad pre územné plánovanie a výstavbu. Označil ich za účelové. "Majú jediný cieľ - predĺžiť stavebné povolenie. (...) Takéto konanie považujeme za necitlivé vo vzťahu k pacientom, ktorí sú na bezbariérový prístup odkázaní," povedal.

Za výstavbu preto spustili petíciu, s ktorou sa chcú na príslušný úrad obrátiť. Žiadajú v nej, aby odvolací orgán vo veci náležite a bez zbytočných prieťahov rozhodol a vydal povolenie na stavbu. "Takéto konanie by malo byť prioritou," podotkol Hlavatý. Avizoval, že prístup chcú začať budovať hneď po udelení povolenia. "Do dvoch, troch mesiacov prístup vybudujeme," doplnil.

Na potrebu výstavby bezbariérového prístupu upozornili aj prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová a Veronika Ivančíková z pacientskej organizácie Slovak Crohn Club. Chýbajúci bezbariérový prístup je podľa Lévyovej v rozpore s Chartou práv pacientov SR aj Európskou chartou práv pacientov. "Každý občan má právo na zdravotnícke služby v súlade so svojím zdravotným stavovom a postihnutím. A to by sme mali rešpektovať," uzavrela.

Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR pre TASR reagoval, že predmetná kompetencia stále zostáva v gescii mestskej časti a v konkrétnom prípade bude rozhodovať v rámci odvolacieho konania. "Úrad bude postupovať striktne v medziach zákona a v rámci zákonných lehôt," povedal pre TASR riaditeľ tlačového odboru úradu Pavel Machava.