Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Aj po pozitívnych údajoch je Fed v otázke redukcie sadzieb opatrný

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ani tieto informácie však zatiaľ zástupcov Fedu nedonútili k tomu, aby dali najavo, kedy by sa úrokové sadzby mohli začať znižovať.

Washington 17. mája (TASR) - Ekonomické údaje zverejnené tento týždeň znamenali pre predstaviteľov americkej centrálnej banky dobré správy, bankári však napriek tomu svoj názor na začiatok a tempo znižovania úrokových sadzieb nezmenili. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Predstavitelia centrálnej banky (Fed) vrátane prezidenta newyorského Fedu Johna Williamsa uznali, že najnovšie ekonomické údaje sú povzbudzujúce. Inflácia v Spojených štátoch sa v apríli mierne spomalila a bola slabšia aj v porovnaní s očakávaniami. Navyše, jadrová inflácia sa dostala na najnižšiu úroveň v tomto roku. Okrem toho, maloobchodné tržby stagnovali, čo signalizuje, že spotrebitelia svoje výdavky obmedzujú.

Ani tieto informácie však zatiaľ zástupcov Fedu nedonútili k tomu, aby dali najavo, kedy by sa úrokové sadzby mohli začať znižovať. Finančníci vrátane prezidenta Fedu Jeroma Powella stále čakajú na jednoznačnejšie údaje, keďže rast cien je naďalej vysoký a navyše, vývoj inflácie bol v každom z prvých troch mesiacov roka sklamaním.

"Ani jeden z ekonomických ukazovateľov ma zatiaľ nepresvedčil, aby sme v tomto období pristúpili k úprave menovej politiky," povedal Williams v rozhovore s agentúrou Reuters. Zároveň dodal, že nevidí dôvod ani na redukciu úrokových sadzieb "v najbližšom období".