Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Európska kampaň na podporu zdravia rastlín prichádza na Slovensko

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Cieľom osvetovej kampane, do ktorej sa po prvýkrát zapája aj Slovensko, je zvýšiť povedomie o chorobách a škodcoch, ktoré napádajú rastliny a môžu mať vážne ekonomické a ekologické následky.

Bratislava 17. mája (TASR) - Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európska komisia (EK) a partneri spúšťajú v 22 krajinách 2. ročník kampane na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life.

Cieľom osvetovej kampane, do ktorej sa po prvýkrát zapája aj Slovensko, je zvýšiť povedomie o chorobách a škodcoch, ktoré napádajú rastliny a môžu mať vážne ekonomické a ekologické následky. EFSA a partneri pripomínajú, že kľúčovú úlohu pri ochrane rastlín hrá okrem odborníkov aj verejnosť.

"Zdravie rastlín má vplyv nielen na životné prostredie, ekonomiku a európsky potravinový reťazec, ale aj na našu súčasnosť a budúcnosť - tým, že chránime rastliny pred škodcami a chorobami, chránime život. Napĺňa nás hrdosťou, keď vidíme, ako sa Európania zaujímajú o tieto témy, čoho dôkazom je mimoriadna účasť členských štátov na kampani #PlantHealth4Life," uviedol Tobin Robinson, vedúci oddelenia pre rastliny úradu EFSA.

Kampaň sa na Slovensku realizuje v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. "Choroby a škodcovia rastlín predstavujú vážnu hrozbu pre poľnohospodárstvo, lesníctvo i životné prostredie. Pod týmito škodlivými organizmami si môžeme predstaviť vírusy, baktérie, huby, roztoče, hmyz, háďatká či mäkkýše. Do krajiny sa často dostávajú prostredníctvom infikovaných sadeníc alebo semien z iných členských štátov EÚ alebo tretích krajín. Účinné metódy priamej ochrany pred novými invazívnymi druhmi škodcov zvyčajne neexistujú, pretože sú často odolní voči prípravkom na ochranu rastlín. Veľmi dôležitá je preto prevencia a včasná detekcia škodcov," vysvetlila Jana Vargová, generálna riaditeľka sekcie poľnohospodárstva na MPRV.

Kampaň #PlantHealth4Life je niekoľkoročná medzinárodná kampaň vypracovaná na žiadosť EK, ktorá vychádza z hĺbkovej analýzy vnímania a správania obyvateľov v oblasti zdravia rastlín v celej EÚ. Tento rok kampaň zahŕňa 21 členských štátov a jednu kandidátsku krajinu - Belgicko, Cyprus, Česko, Čierna Hora, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko.