Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Futbal

Servítku s Messiho zmluvou s Barcelonou vydražili za 760.000 libier

Na archívnej snímke zarámovaná kópia servítky, na ktorej argentínsky futbalista Lionel Messi podpísal svoju prvú zmluvu s FC Barcelona v roku 2000. Foto: TASR/AP

Cenu za suvenír pôvodne odhadli v rozmedzí 300.000 až 500.000 libier.

Londýn 17. mája (TASR) - Servítku, na ktorej argentínsky futbalista Lionel Messi podpísal svoju prvú zmluvu s FC Barcelona v roku 2000, vydražili za 760.000 libier (približne 888.000 eur). Aukciu zorganizovala britská aukčná sieň Bonhams.

Cenu za suvenír pôvodne odhadli v rozmedzí 300.000 až 500.000 libier. Online aukcia prebiehala od 8. do 17. mája. "Servítka zmenila osud klubu aj Messiho, z ktorého sa stal jeden z najlepších hráčov histórie," uviedla podľa agentúry DPA aukčná sieň Bonhams.

Kúsok bol starostlivo uschovávaný v trezore Horacia Gaggioliho, Messiho vtedajšieho agenta. Na servítke je nielen podpis argentínskeho útočníka, ale aj Carlesa Rexacha, ktorý bol technický sekretár Barcelony, a Josepa Mariu Minguella, hľadača talentov, ktorý sa zaslúžil o objavenie hráča.

Servítka, ktorú podpísali počas obeda v tenisovom klube La Reial Societat de Tennis Pompeia na Montjuic, je písomný záväzok Rexacha. Messi mal len 13 rokov, keď sa pripojil k barcelonskému tímu. Dovtedy pôsobil v argentínskom tíme Newell's Old Boys. Za katalánsky klub debutoval v októbri 2004.

Kapitán úradujúcich majstrov sveta získal počas kariéry viacero významných titulov. Za Barcelonu odohral 778 zápasov vo všetkých súťažiach, strelil 672 gólov, pridal 303 asistencií a zaradil sa medzi klubové legendy. S "blaugranas" získal desať ligových titulov a štyrikrát vyhral Ligu majstrov. V roku 2021 prestúpil do Paríža Saint-Germain, s ktorým dvakrát triumfoval v najvyššej francúzskej súťaži a získal aj francúzsky Superpohár. Vlani v júli podpísal kontrakt s klubom zámorskej MLS Inter Miami.