Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Hokej

Kreider hetrikom v jednej tretine napodobnil zápis Gretzkého

Hokejový útočník Chris Kreider z New Yorku Rangers (vpravo) odpovedá na otízky novinárov po play off zápase NHL vo štvrtok 16. mája 2024. Foto: TASR/AP

Tridsaťtriročný útočník je iba tretí hráč v histórii organizácie, ktorý strelil tri góly v zápase, v ktorom jeho tím spečatil postup.

New York 17. mája (TASR) - Americký hokejista Chris Kreider hetrikom zariadil postup NY Rangers do finále Východnej konferencie v play off zámorskej NHL. Tridsaťtriročný útočník je iba tretí hráč v histórii organizácie, ktorý strelil tri góly v zápase, v ktorom jeho tím spečatil postup. Pred ním to dokázali iba Steve Vickers v roku 1973 a Mike Gartner (1990).

Kreider sa prezentoval čistým hetrikom do siete Caroliny, keď v treťom dejstve otočil nepriaznivý stav z 1:3 na 4:3. Krídelník elitnej formácie Rangers je tretí hráč v klubovej histórii, ktorý zaznamenal hetrik v jednej tretine zápasu. Podarilo sa to aj legendárnej dvojici Mark Messier (1994) a Wayne Gretzky (1997). Hetrik v treťom dejstve vrátane víťazného presného zásahu, zaknihovali v minulosti iba Jack Darragh pred 104 rokmi a Jake Guentzel v roku 2018. "Ovládol hru a ukázal, že to dokáže. Veľa chalanov ho tu nazýva ´kôň´, a tým aj je. V tretej tretine sa rozbehol a prevzal za nás kontrolu nad zápasom," povedal na adresu Kreidera kapitán Rangers Jacob Trouba.

Leon Draisaitl si pripísal asistenciu, ktorá však nezabránila prehre jeho Edmontonu na ľade Vancouveru (2:3). Nemecký útočník zároveň natiahol svoju bodovú sériu od začiatku vyraďovacej fázy už na 10 duelov. Dlhšiu sériu od sezóny 1993/94 ťahali len Nathan MacKinnon (14), Mark Messier (13), Johan Franzen (12) a Jaromír Jágr (11). Dvadsaťosemročný center druhej formácie s 98 kariérovými bodmi v play off predstihol Esu Tikkanena na šiestom mieste v histórii organizácie Oilers. Zároveň sa stal štvrtým hráčom za uplynulých 25 rokov, ktorý začal play off s bodovou sériou minimálne 10 zápasov. Draisaitl je s 21 bodmi (8+13) najproduktívnejší hráč doterajšieho priebehu vyraďovačky.