Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Knihy

Finále klimatickej tetralógie Maje Lunde

Foto: Slovart

Maja Lunde píše vo svojich knihách o tom, ako môže život na Zemi vyzerať o niekoľko desiatok rokov, ak nepribrzdíme a nezačneme sa k prírode správať s úctou.

Bratislava 16. mája (OTS) - Nórsku spisovateľku Maju Lunde preslávili prvé tri knihy klimatickej série: Príbeh včiel, Modrá a Kôň Przewalského. Témy, ktoré sa týkajú globálnych zmien a ich vplyvu na našu budúcnosť, si aj vďaka dôkladným znalostiam autorky rýchlo našli pevnú čitateľskú základňu na celom svete. Slovenskí čitatelia a čitateľky sa môžu tešiť na zavŕšenie tetralógie knihou Sen o strome v preklade Zuzany Bátorovej Vahančíkovej.

To, že spoločenským a politickým konaním vytvárame na našej planéte čoraz nepriaznivejšie podmienky pre život je fakt, ktorý sa nepočúva ľahko. Maja Lunde píše vo svojich knihách o tom, ako môže život na Zemi vyzerať o niekoľko desiatok rokov, ak nepribrzdíme a nezačneme sa k prírode správať s úctou.
Dej románu Sen o strome sa odohráva na Špicbergoch v roku 2110. Hlboko v horách na severe sa v permafroste nachádza úložisko semien rastlín z celého sveta. Tínedžer Tommy vyrastá v drsnom prírodnom prostredí s dvoma bratmi a so starou mamou, správkyňou úložiska. Hoci v takýchto podmienkach nie je ľahké prežiť, malé spoločenstvo ľudí si našlo spôsob, ako existovať v súlade s prírodou. V ostatných krajinách vládne bieda, zo spustošenej zeme zmizla väčšina rastlinstva. V takejto realite žije aj Tao (postava z románu Príbeh včiel), ktorú požiadajú, aby sa pripojila k expedícii na sever. Cieľom výpravy sú Špicbergy a úložisko semien.
Zámerom Maje Lunde je ovplyvniť čitateľov, aby pochopili klimatickú krízu, nech spoločne zachránime, čo sa ešte zachrániť dá. Aj v novom románe si kladie otázky, na ktoré sa len ťažko hľadajú odpovede: Ako sa z homo sapiens stal druh, ktorý všetko zmenil? Zaslúžime si byť pánmi prírody? A sme aj my ohrozený druh?
Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

„Maja Lunde završuje románové kvarteto fenomenálnym dokumentom o budúcnosti.“
Dagens Nyheter

„Temné majstrovské dielo.“
Sydsvenskan

O autorke


Maja Lunde (1975) je jednou z najdôležitejších medzinárodne známych nórskych autoriek. Vyštudovala univerzitu v Osle a neskôr pracovala ako mediálna expertka a scenáristka. Do povedomia nórskych čitateľov vstúpila ako spisovateľka pre deti a mládež. Medzinárodne ju však preslávil až román Príbeh včiel (Bienes historie, 2016), prvý diel voľného klimatického kvarteta – kniha sa krátko po vydaní stala bestsellerom a autorka za ňu dostala prestížnu Cenu kníhkupcov. V roku 2017 vydala román Modrá (Blå), v ktorom sa zamýšľa nad úbytkom vodných zdrojov. Neskôr vyšiel tretí diel Kôň Przewalského (Przewalskis hest, 2019) o vymieraní zvieracích druhov. Kniha Sen o strome (Drømmen om et tre, 2022) je záverečným dielom cyklu.