Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia

Počet obetí po útoku v Afganistane stúpol

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Afganské ministerstvo vnútra v piatok podvečer informovalo o útoku v provincii Bámján.

Kábul 18. mája (TASR) - Počet obetí piatkového útoku v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane stúpol na šesť, informovalo v sobotu tamojšie ministerstvo vnútra. Medzi obeťami sú traja Afganci a traja Španieli, píše TASR na základe agentúry AFP.

"Podľa nových informácií boli pri útoku zabití traja afganskí občania, z ktorých bol jeden členom Talibanu a dvaja boli civilisti," povedal hovorca afganského ministerstva vnútra. Dodal, že mŕtvych a ôsmich zranených previezli do Kábulu.

Afganské ministerstvo vnútra v piatok podvečer informovalo o útoku v provincii Bámján. Pôvodne uviedlo, že o život prišli traja zahraniční turisti a jeden Afganec. V súvislosti s útokom boli zadržaní aj štyria podozriví.

O tom, že medzi obeťami sú Španieli, informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Madride v piatok večer.

Rovnomenné administratívne centrum provincie Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Turistov láka historickými a kultúrnymi pamiatkami.

Bámján bol známy predovšetkým vďaka bámjánskym Budhom - dvom obrím sochám Budhu Vairóčanu a Budhu Šákjamuniho zo šiesteho storočia. Tieto sochy boli za vlády Talibanu v roku 2001 z 90 percent zničené.

Turistov láka aj citadela a neďaleké Mesto výkrikov (Šahr-e Gholgola). Bámján je tiež obľúbenou destináciou pre milovníkov prírody.

Taliban sa v Afganistane vrátil k moci v auguste 2021 po stiahnutí medzinárodných koaličných síl vedených Spojenými štátmi. Vlna násilia a teroristických útokov v krajine zosilnela, a to aj zo strany džihádistickej organizácie Islamský štát.