Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia

Wang Jang prehral v boji o miestenku s Grékom Gionisom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Boj o olympijskú miestenku čakal v sobotu predpoludním aj Barboru Balážovú, ktorá v semifinále prvého turnaja nastúpila od 10.20 h proti Britt Eerlandovej z Holandska.

Sarajevo 18. mája (TASR) - Slovenská reprezentantka v stolnom tenise Barbora Balážová nezvládla v sobotu rozhodujúci súboj o zisk miestenky na OH 2024 v Paríži. V semifinále prvého turnaja európskej olympijskej kvalifikácie vo dvojhre v Sarajeve prehrala s Holanďankou Brittou Eerlandovou 2:4 na sety. Šancu bude mať cez víkend ešte na druhom turnaji v bosnianskej dejisku. Miestenku si v sobotu nevybojoval ani Wang Jang.

Balážová zdolala v 1. kole po tuhom súboji Giorgiu Piccolinovú z Talianska 4:3 a v osemfinále zvíťazila nad Švajčiarkou Rachel Moretovou (4:2). Vo štvrťfinále prehrávala s portugalskou reprezentantkou Jieni Shaovou 0:3, no sériou štyroch víťazných setov duel otočila a zaistila si postup do semifinále. V sobotu vyhrávala 1:0 i 2:1. Piaty set rozhodla až koncovka, ktorú prehrala Balážová 13:15 a v záverečnom dejstve už nestačila na Holanďanku jasne o päť bodov.

Postup do Paríža si mohol zaistiť v sobotu aj ďalší Slovák Wang Jang. V semifinále prehral s Grékom Panagiotisom Gionisom 0:4 na sety. Šancu na zaistenie tretej olympijskej účasti za sebou bude mať taktiež cez víkend na druhom turnaji v bosnianskej metropole. Do semifinále turnaja sa dostal po suverénnych výkonoch vo štvrtok a v piatok - na prvenstvo v základnej skupine nadviazal vo vyraďovačke, kde mal v 1. kole voľno a nastúpil až v osemfinále. V ňom zdolal Vladislava Ursua z Moldavska 4:1 na sety, následne nedal vo štvrťfinále šancu Fínovi Benedekovi Olahovi (4:0). V semifinálovom priamom súboji o miestenku na OH 2024 s Gionisom nevyužil v prvom sete setbal a prehral ho 10:12, ďalšie dva 5:11 a 8:11. Vo štvrtom sete opäť nezvládol koncovku, prehral ho 12:14 a celkovo 0:4 na sety. Postup na OH si tak vybojoval Gionis. Wang Jang sa predtým predstavil na OH 2016 v Riu de Janeiro (2. kolo) i na OH 2020 v Tokiu (3. kolo).

V Sarajeve účinkujú aj ďalší dvaja slovenskí zástupcovia - na prvom turnaji vypadla vo štvrťfinále Tatiana Kukuľková a v osemfinále Ľubomír Pištej. Aj oni ešte budú mať šancu bojovať o olympiádu vo víkendovej záverečnom fáze turnaja.

Pre Európu je určených šesť kontinentálnych miesteniek na OH v Paríži. Po päť z nich v oboch kategóriách rozdajú teraz na kvalifikačnom turnaji v Sarajeve a zvyšné šieste podľa rebríčka k 11. júnu 2024, keď sa skončí proces kvalifikácie na olympiádu.



európska olympijská kvalifikácia vo dvojhre - 1. turnaj

ženy - semifinále

Britt Eerlandová (Hol.) - Barbora BALÁŽOVÁ (SR) 4:2 (-9, 4, -9, 6, 13, 6)

muži - semifinále:

WANG Jang (SR) - Panagiotis Gionis (Gr.) 0:4 (-10, -5, -8, -12)