Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Zmrznutí svätí vinárov tento rok nepostrašili

Ilutsračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Táto jar bude už tretím ročným obdobím za sebou, ktoré skončí ako rekordne teplé

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. mája (Teraz.sk) - Hoci zatiaľ máj nepriniesol horúčavy, pravdepodobne sa zaradí do série mesiacov, ktoré sú výrazne teplejšie v porovnaní s dlhodobým priemerom. Nezaznamenali sme ani výraznejšie ranné mrazy – a to ani počas „zmrznutých svätých“.

„V prvej polovici uplynulého týždňa sa naše územie nachádzalo pod vplyvom mohutnej tlakovej výše so stredom nad východnou Európou. Po jej južnom okraji k nám prenikol od východu o niečo chladnejší a suchší kontinentálny vzduch. Jeho prílev sa však výraznejšie prejavil v kotlinách severného a východného Slovenska, kde na viacerých miestach zaznamenali aj mrazy do – 3 °C. Naopak na juhozápade Slovenska boli minimálne teploty na úrovni dlhodobého priemeru alebo slabo nad normálom,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako pripomenul, zmrznutí ani tento rok do teplých nížinných oblastí nezavítali. Nenaplnila sa tak ani známa pranostika „Žofia víno vypíja“, ktorá sa vzťahuje na 15. mája.

„V kotlinách severného Slovenska sa vinič nepestuje, teda pranostiky, ktoré sa týkajú májových zmrznutých, by sme nemali vzťahovať na regióny Slovenska s chladnejšou klímou. V minulosti ale prichádzalo aj k situáciám, keď v tomto čase mrzlo aj v nížinách juhozápadného Slovenska. Napríklad posledné mrazy sa v Hurbanove sa v minulosti vyskytovali okolo 20. mája. Hovorí o tom aj pranostika: ´Pankrác, Servác, Bonifác - zamrznutí svätí, Žofia ich potvrdí a Urban uzavre´,“ vysvetlil Matejovič.

Prvá polovica mája skončila podľa jeho slov ako celok teplotne nadnormálna, v porovnaní s dlhodobým priemerom 1901-2000 bola v Hurbanove asi o 3 °C teplejšia.

„V druhej polovici týždňa k nám začal prúdiť od juhozápadu vlhký vzduch. Priniesol som sebou aj viac oblačnosti a tiež búrky, vďaka ktorým sa vyskytli aj atmosférické zrážky. Búrky sa budú vyskytovať aj v ďalších dňoch, no výdatnosť zrážok, ktoré sa pri nich vyskytnú, sa nedá presne predpovedať. Treba však rátať aj s intenzívnejšími dažďami. Naopak na miestach, kde sa búrky nevyskytnú, alebo zrážky budú málo výdatné, sa môže zvýrazniť sucho, ktoré sa prejavuje už na viacerých miestach nášho územia,“ avizoval klimatológ.

Vďaka teplému vzduchu sa po miernom ochladení opäť v závere týždňa oteplí, pričom maximálne teploty vzduchu vystúpia aj nad 25 °C. Výraznejšie však pôjdu hore minimálne teploty. Vplyvom kombinácie teplého a vlhkého vzduchu môže byť cez deň na pocit dusno.

„Podľa aktuálnej priemernej teploty mája je veľmi pravdepodobné, že aj tohtoročná jar, teda obdobie od marca do mája, skončí ako rekordne teplá. Modely nejaké dlhodobé a výrazné ochladenie v druhej polovici mája neočakávajú. Teda na prekonanie rekordu úplne stačí, ak bude po teplotnej stránke pokračovať doterajší charakter májového počasia. Budeme mať tak za sebou už tretie ročné obdobie za sebou, ktoré skončí ako rekordne teplé. Môžeme teda hovoriť o mimoriadnom klimatickom extréme,“ doplnil Pavel Matejovič.


SOBOTA 18. 5. 2024
Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 5 °C až 12 °C
Maximálna teplota: 15 °C až 23 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 19. 5. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach búrky, ojedinele aj intenzívne.
Minimálna teplota: 5 °C až 11 °C
Maximálna teplota: 18 °C až 25 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 20. 5. 2024
Premenlivá oblačnosť a na východe miestami prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 6 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 18 °C až 25 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 21. 5. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 18 °C až 24 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 22. 5. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 20 °C až 26 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 23. 5. 2024
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 8 °C až 15 °C
Maximálna teplota: 22 °C až 27 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 24. 5. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 18 °C až 25 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.