Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Včeliu záhradu v obci Sedliská dokončili, otvoria ju v júni

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Včelia záhrada, rozprestierajúca sa na ploche 25 x 50 metrov, sa nachádza v blízkosti futbalového ihriska.

Sedliská 17. mája (TASR) - V obci Sedliská v okrese Vranov nad Topľou dokončili obecnú Včeliu záhradu. Ako pre TASR uviedol starosta obce Matej Sabol, okrem rozvoja biodiverzity má projekt upriamiť pozornosť na význam včiel. Súčasťou Včelej záhrady sú tri úle so včelstvami. Pre verejnosť ju otvoria v júni.

Včelia záhrada, rozprestierajúca sa na ploche 25 x 50 metrov, sa nachádza v blízkosti futbalového ihriska. Nachádza sa v nej aj včelársky domček, v ktorom budú umiestnené prezentačné materiály týkajúce sa včelárenia vrátane včelárskeho oblečenia, úľov a miestneho medu. "Plánujeme ešte výsadbu rôznych druhov kvetov, hlavne medonosných," dodal Sabol.

Na susednom pozemku je kompostáreň. "Celý pozemok sme vysadili lipami a javorom a časť sme oddelili, aby nebolo vidno a počuť hučanie strojov," povedal starosta. Záhrada je oplotená drevenými kolmi a doskami, čím podľa Sabola zachováva vidiecky charakter. Plánujú ešte vybudovať oplotenie v blízkosti úľov na ochranu pred divou zverou.

Zriadiť záhradu sa obci podarilo z dotácie od Slovenskej agentúry životného prostredia, investovali aj vlastné prostriedky vo výške okolo 3000 eur. "Pre širokú verejnosť bude prístupná počas letného obdobia dve hodiny denne, keďže nemáme kapacity na celodenný dohľad," vysvetlil starosta.

Myšlienku vytvoriť priestor na propagáciu včiel a včelárstva v Sedliskách ocenil aj predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov vo Vranove nad Topľou Jozef Tomčák. "Včely sú pre život a prostredie dôležité, preto oceňujeme každý krok na ich podporu," dodal.