Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Advokát:Sankcionovanie porušení GDPR je častejšie, no s nižšou pokutou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Berthoty upozorňuje, že nízke pokuty nenapĺňajú celospoločenský a odstrašujúci význam, ktorý majú mať.

Bratislava 17. mája (TASR) - Na Slovensku rastie počet rozhodnutí o porušení GDPR, súčasne však klesá výška pokút. Ich priemerná výška v roku 2023 predstavovala 1390 eur, pričom najvyššia udelená pokuta bola vo výške 7000 eur. Informuje o tom odborník na ochranu osobných údajov advokát Jakub Berthoty.

Spoluautor Správ o ochrane osobných údajov, ktoré vydáva advokátska kancelária Dagital Legal, upozorňuje na to, že primárnym dôvodom súčasného stavu je personálna poddimenzovanosť Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ). "Veľké množstvo konaní a nedostatok zamestnancov spôsobuje, že sa úrad snaží prebiehajúce konania ukončovať rýchlo, s nízkou pokutou. Nízka pokuta totiž motivuje účastníkov nepodať rozklad a nezačať II. stupňové správne konanie," približuje Berthoty.

Berthoty v tejto súvislosti upozorňuje, že nízke pokuty nenapĺňajú celospoločenský a odstrašujúci význam, ktorý majú mať. "Úrad nepotrebuje vydávať desiatky rozhodnutí a bezvýznamných pokút ročne. Potrebuje sa strategicky zamerať na veľkých hráčov a služby, ktoré najviac porušujú pravidlá ochrany osobných údajov s dosahom na širokú verejnosť," konštatuje.

Poukazuje pritom na trend v zahraničí, kde regulátori volia stratégiu menšieho počtu pokút no s výškou sankcie, ktorá má na ďalších potenciálnych porušovateľov zákona odstrašujúci príklad.