Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Tusk: Poľsko vynaloží na ochranu východnej hranice 2,3 miliardy

Na archívnej snímke poľský premiér Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Varšava 18. mája (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, píše TASR podľa agentúry AFP.

Projekt, ktorý nazval "východným štítom", má podľa neho posilniť 400 kilometrov hraníc s Ruskom a Bieloruskom. Má ísť o súčasť odstrašenia týchto krajín a "stratégiu na odsunutie vojny od našich hraníc," povedal. Zároveň dodal, že práce sa ešte nezačali.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Varšava intenzívne podporuje Kyjev a je tranzitnou trasou pre zbrane dodávané Ukrajine od jej západných spojencov.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ. Zároveň pravidelne vyzýva krajiny NATO, aby zvýšili výdavky na obranu aspoň na tri percentá svojho HDP. Varšava taktiež získala vojenské vybavenie za miliardy dolárov, najmä zo Spojených štátov a Južnej Kórey.