Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka ponechala úrokové sadzby na pôvodnej úrovni

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Ľudová banka Číny (PBOC) ponechala základnú úrokovú sadzbu (LPR) pre ročné pôžičky na úrovni 3,45 %.

Peking 20. mája (TASR) - Čínska centrálna banka v pondelok potvrdila svoje hlavné úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Krok sa očakával po tom, ako vláda minulý týždeň pristúpila k novým opatreniam na stabilizáciu trhu s nehnuteľnosťami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry RTTNews.

Ľudová banka Číny (PBOC) ponechala základnú úrokovú sadzbu (LPR) pre ročné pôžičky na úrovni 3,45 %. Rovnako päťročná LPR, ktorá je referenčnou sadzbou pre hypotekárne úvery, zostala na úrovni 3,95 %. Túto sadzbu centrálna banka naposledy znížila vo februári o päť percentuálnych bodov v snahe podporiť realitný trh.

PBOC stanovuje LPR každý mesiac na základe podkladov od 18 vybraných bánk. Peking si však naďalej udržiava vplyv na ich určovanie. LPR nahradila tradičnú referenčnú úrokovú sadzbu v auguste 2019.

Rozhodnutie o úrokových sadzbách bolo v súlade s očakávaniami, keďže strednodobá úroková sadzba (MLF), ktorá slúži ako ukazovateľ pre základné úrokové sadzby úverov, sa minulý týždeň nezmenila. Centrálna banka zároveň minulý týždeň prostredníctvom MLF vložila do bankového systému novú likviditu v objeme 125 miliárd čínskych jüanov (16 miliárd eur), čo zodpovedá sume takýchto úverov splatných počas mesiaca máj. Rovnako minulý týždeň Čína pristúpila k mimoriadnej emisii dlhodobých vládnych dlhopisov v objeme jeden bilión CNY, ktorá je určená na financovanie strategických projektov.

Rast priemyselnej produkcie Číny sa v apríli zrýchlil na 6,7 %, najmä vďaka silnému vývozu. Rast maloobchodných tržieb sa však zmiernil na 2,3 %, čo odráža nerovnomerné zotavovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Nedávne prognózy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) naznačili, že hospodársky rast v tomto roku pravdepodobne mierne zaostane za vládnym päťpercentným cieľom.

(1 EUR = 7,837 CNY)