Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Začala sa prvá generálna odstávka tretieho bloku elektrárne Mochovce

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Slovenské elektrárne

Najdôležitejšie práce budú zrealizované na druhom systéme elektrárne, napríklad na technickej vode, havarijnom systéme chladenia či na elektrorozvodniach.

Mochovce 20. mája (TASR) - Odstavením posledného turbogenerátora sa v sobotu 18. mája začala prvá generálna odstávka tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Generálna odstávka najmladšieho prevádzkovaného jadrového bloku na Slovensku je treťou z piatich tohtoročných odstávok slovenských jadrových blokov. "Päť odstávok v jednom roku sme na Slovensku mali naposledy pred 16 rokmi," informovali Slovenské elektrárne.

Okrem výmeny časti paliva v reaktore a jeho kontroly vykonajú elektrárne plánovanú údržbu a špecifické práce potrebné na zvýšenie bezpečnosti a spoľahlivosti zariadení primárneho a sekundárneho okruhu, ktoré nie je možné spraviť počas bežnej prevádzky.

Najdôležitejšie práce budú zrealizované na druhom systéme elektrárne, napríklad na technickej vode, havarijnom systéme chladenia či na elektrorozvodniach. Okrem kontroly tlakovej nádoby reaktora z vonkajšej strany pracovníci skontrolujú aj parogenerátor, hlavné cirkulačné čerpadlo či elektronapájacie čerpadlo. Takisto uskutočnia kontroly či opravy rozvádzacích kolies vysokotlakých dielov oboch turbogenerátorov.